• CSM a dat aviz negativ proiectului pentru modificarea Legii 51/1991
  • Modificarea ar permite reintroducerea serviciilor secrete în anchetele penale
  • Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaților

Proiectul de lege care forțează reintroducerea serviciilor în dosarele penale a încins spiritele azi în ședința plenului CSM.

Membrii Consiliului au dat aviz nefavorabil pentru modificarea legii 51/1991, cea care dă putere serviciilor de informații să interfereze din nou în anchetele penale.

Cum au votat azi membrii CSM

Plenul CSM a decis că nu se impune avizarea proiectului de lege inițiat, printre alții, de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Membrii Consiliului au transmis un punct de vedere negativ, decizia fiind luată cu 11 voturi pentru punctul de vedere negativ, 6 împotrivă și un vot nul.

Discuțiile au fost intense și au durat mai bine de o oră. Judecătoarea Gabriela Baltag a spus că acest proiect ar întoarce Securitatea în justiție, la 31 de ani de la revoluție.

La rândul ei, judecătoarea Simona Marcu, fost șef al CSM, a anunțat public că va vota împotriva acestei propuneri legislative, care încalcă și mai multe decizii ale Curții Constituționale.

În ce stadiu e proiectul de lege și ce propune

Eduard Popescu, corespondent Aleph News: „Propunerea legislativă a fost adoptată tacit, acum o lună, de deputați, adică fără vot. Acest lucru nu se mai poate repeta și la Senat, camera decizională, care va trebui să dezbată și să voteze proiectului. Avocatul Poporului, Renate Weber, a spus acum ceva timp pentru Aleph News că nu e de acord cu reintroducerea serviciilor de informații în procesele penale. Dacă proiectul va trece de Parlament, e foarte posibil ca Avocatul Poporului să conteste legea la CCR.”