• Jun Wei Yeo era un student ambițios și proaspăt înscris la doctorat în Singapore când a fost recrutat de serviciile de informații chineze, în 2015.
  • Bărbatul a lucrat ca agent al guvernului chinez între 2015 și 2019.
  • Jun Wei Yeo a folosit LinkedIn pentru a contacta potențialele ținte susceptibile să aibă acces la informații secrete.
  • Jun Wei Yeo a fost arestat când a intrat în SUA, în 2019.

Cercetările lui Jun Wei Yeo pentru lucrarea sa de doctorat au vizat politica externă chineză. Astfel, el urma să descopere de îndată cum puterea te face influent. După prezentarea lucrării sale, la Beijing, în 2015, Jun Wei, cunoscut și sub numele de Dickson, a fost, conform documentelor prezentate de instanța americană, abordat de mai multe persoane care spuneau că vor să-l plătească pentru a oferi „rapoarte și informații politice“. Ulterior, ei ar fi specificat exact ceea ce doreau: „scuttlebutt“ – zvonuri și cunoștințe privilegiate. În scurt timp și-a dat seama că erau agenți de la serviciile de informații chineze, dar a rămas în contact cu aceștia. I s-a cerut, prima dată, să se concentreze asupra țărilor din Asia de Sud-Est, dar mai târziu, interesul lor s-a îndreptat către guvernul SUA, scrie BBC.

Așa a pornit Dickson Yeo pe drumul său, spre a deveni un agent chinez – unul care a ajuns să utilizeze rețeaua socială LinkedIn pentru o companie falsă de consultanță și să „se acopere“ arătându-se un student curios pentru a ademeni țintele sale americane.

Cinci ani mai târziu, vineri, pe fondul tensiunilor profunde dintre SUA și China și a represiunii Washingtonului asupra spionilor de la Beijing, Yeo a pledat vinovat într-un tribunal american recunoscând că a fost un „agent ilegal al unei puteri străine“. Tânărul de 39 de ani se confruntă acum cu până la 10 ani de închisoare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Cum a folosit LinkedIn pentru a-și atinge obiectivele

Yeo și-a făcut „relații“ folosind LinkedIn, rețeaua socială adesea folosită pentru locuri de muncă de peste 700 de milioane de oameni. Platforma a fost descrisă ca un „site de rețea profesională“ în documentele instanței. Te întrebi de ce? Foștii angajați guvernamentali și militari nu se sfiesc să posteze public detalii despre istoricul carierelor lor pe rețeaua socială, pentru a obține locuri de muncă în sectorul privat. Aceasta prezintă o potențială mină de aur pentru serviciile de informații străine.

Unele dintre țintele pe care Yeo le-a găsit prin intermediul LinkedIn au fost puse să scrie rapoarte pentru „consultanța“ sa, care avea același nume ca o firmă deja proeminentă. Acestea au fost apoi trimise la contactele sale chineze. În găsirea unor astfel de contacte, Yeo a fost ajutat de un aliat invizibil – algoritmul LinkedIn. De fiecare dată când Yeo se uita la profilul cuiva, acesta sugera o nouă serie de contacte cu experiență similară de care ar putea fi interesat. Yeo a descris asta ca fiind „inepuizabil“.

Folosirea LinkedIn nu este surprinzătoare, a spus Matthew Brazil, co-autorul „Chinese Communist Espionage: An Intelligence Primer“. „Cred că multe servicii de informații la nivel mondial îl folosesc probabil pentru a căuta surse de informații. Pentru că este în interesul tuturor celor care se află pe LinkedIn să își pună toată cariera acolo, pentru ca toată lumea să o vadă – este un instrument neobișnuit de valoros“, a spus el. „Este o versiune modernă a tradecraft-ului clasic, într-adevăr“, a mai spus Matthew.

A screenshot of Dickson Yeo's now-deleted LinkedIn profile
Sursă foto: BBC