• Kujtim Fejzulai, atacatorul din Viena, și-a înșelat supraveghetorii într-un program de deradicalizare
  • Ministru austriac de interne: „Vedem o eroare în sistemul nostru”
  • Austria a fost un centru pentru activitatea islamică la începutul anilor 1990

Kujtim Fejzulai a înșelat mentorii în programul de deradicalizare, a declarat un ministru austriac, relatează The Guardian.

Atacatorul din Viena „s-a prefăcut” că a renunțat la jihadism pentru a-și convinge mentorii din programul de deradicalizare, a declarat ministrul austriac de interne.

Bărbatul, născut la sud de Viena, a dezvoltat un puternic interes pentru islamul politic în adolescență și, în cele din urmă, a elaborat planuri de aderare la ISIS în Siria. El a fost deportat din Turcia în Austria după o încercare eșuată în septembrie 2018 de a trece frontiera în Siria și a fost condamnat la 22 de luni de închisoare pe 25 aprilie 2019.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Pedeapsa a fost redusă în conformitate cu legea austriacă care acoperă drepturile tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani. Pedeapsa a fost suspendată la 5 decembrie, cu condiția ca acesta să fie monitorizat în mod regulat de serviciile de probațiune și de un program de deradicalizare supravegheat de Ministerul Justiției.

Nehammer, ministrul austriac de interne, a declarat într-o conferință de presă marți după-amiază că teroristul a reușit să-și înșele mentorii în așa fel încât să nu fi fost înregistrate semne de avertizare timpurie care să indice radicalizarea sa.

„Vedem o eroare în sistemul nostru” și „A existat o eliberare prematură a unei persoane radicalizate” au fost declarațiile ministrului.

Austria a fost un centru pentru activitatea islamistă extremistă de la începutul anilor 1990, când Arabia Saudită și alte organizații din Golf au avut o bază în inima Europei pentru operațiunile lor de sprijinire a luptătorilor mujahidini, în Bosnia.