• Unul dintre cei mai apreciați regizori ruși, Kiril Serebrennikov a fost găsit vinovat de delapidare.
  • Inițial procurorii au cerut 6 ani de închisoare.
  • Împreună cu apropiați de-ai săi, regizorul rus ar fi deturnat aproximativ 2 milioane din fonduri de stat pentru un proiect dramaturgic.
  • Susţinătorii lui consideră că regizorul este pedepsit pentru libertatea lui de creaţie şi pentru piesele sale de teatru care combină politica, sexualitatea şi religia.

Regizorul de teatru şi film Kiril Serebrennikov, unul dintre cei mai cunoscuți artiști din Rusia, a fost găsit vinovat de deturnare de fonduri, vineri, de un tribunal din Moscova. Vineri, judecătorii l-au condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

La ieșirea din sala de judecată Kiril le-a mulțumit susținătorilor: Vă mulțumesc tuturor că credeți în nevinovăția noastră. Pentru adevăr trebuie să lupți.

Serebrennikov este acuzat că a participat la o deturnare de fonduri de aproximativ 2 milioane de dolari din subvenţii publice pentru arte.

Procesul acestuia a atras atenția internațională, cereri pentru eliberarea sa fiind formulate de către mediile artistice de pretutindeni, de la Hollywood la Cannes.

Susţinătorii artistului susțin că acesta este pedepsit pentru libertatea lui de creaţie şi pentru piesele sale de teatru care combină politica, sexualitatea şi religia, într-o ţară în care autorităţile depun eforturi pentru revenirea în forţă a societăţii ruse la „valori tradiţionale”. Autorităţile moscovite dezmint însă această interpretare a faptelor.

Directorul în vârstă de 50 de ani al Centrului Gogol din Moscova susține că dosarul este unul politic, iar acuzațiile sunt inventate și absurde.