• Curtea Constituțională din Germania spune că legile actuale nu protejează destul datele personale ale oamenilor în mediul digital
  • Poliția și serviciile de informații ar avea prea mult acces la telefoanele mobile și conexiunile de internet ale cetățenilor
  • În Germania, Poliția Federală poate să ceară companiilor de telefonie mobilă, în cadrul unei investigații, date precum nume, numere de telefon, adresă sau IP-uri

Curtea Constituțională din Germania a decis că poliția și serviciile de informații au prea mult acces la telefoanele mobile și conexiunile de internet ale cetățenilor săi, informează New York Times. Totodată, judecătorii au cerut ca actualele legi, care se referă la protecția datelor, să fie modificate, astfel încât puterea autorităților să fie restrânsă.

Decizia a fost luată pentru a sprijini confidențialitatea datelor, în contextul în care existau temeri cu privire la securitatea în mediul digital. Mai multe măsuri impuse de Germania au făcut ca țara să devină un lider mondial în protejarea vieții private.

Criticii susțin că deciziile luate în ultima vreme de Curtea Consituțională ar putea impiedica activitatea autorităților și ar putea îngreuna prevenirea atacurilor teroriste.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Sub actuala formă a legii, poliția și procurorii puteau să aibă acces la date precum nume, numere de telefon, adresă, IP-uri, sau orice alte date stocate de furnizorul de internet. Toate aceste informații îi ajutau pe anchetatori să urmărească activități suspecte sau teroriste, însă puteau avea acces la date fără a prezenta dovezi solide că ar exista vreo legătură între indivizii supravegheați și cazul în sine.

Curtea a decis că, deși transmiterea datelor era permisă în mod legal, oficialii au prea multă libertate în a le obține, drept urmare a ordonat revizuirea legilor actuale până în 2021, pentru a se asigura că se limitează suficient scopurile pentru care informațiile sunt utilizate.