• Roxana Wring a colaborat cu Securitatea, este decizia Curții de Apel București
  • Fostul lider USR București a lucrat în 1980 pentru Oficiul Național de Turism, unde s-a ales cu un dosar de colaborator, potrivit CNSAS
  • Decizia Curții de Apel nu este definitivă

Roxana Wring, fostul lider USR București, a colaborat cu Securitatea, a decis Curtea de Apel București. Decizia poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Admite cererea de chemare în judecată. Constată calitatea pârâtei de colaborator al Securității. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Curtea de Apel București Pronunțată astăzi, 9 iunie 2020, prin punerea soluției la dispoziția părților, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în minuta instanței.

CNSAS a cerut instanței, în octombrie 2019, să constate că Roxana Wring a fost colaboratorul Securității. Potrivit CNSAS, Roxana Wring a semnat un angajament cu Securitatea, în vremea când lucra pentru Oficiul Național de Turism (1977-1979). Ea a avut numele conspirativ „R 21 sau Rodica” şi a furnizat informaţii „prin care se denunțau activități potrivinice regimului totalitar comunist” despre un profesor american şi turişti străini.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Ulterior, în 1980, regimul comunist i-a permis să părăsească după ce s-a căsătorit cu un cetățean britanic.

Ea a lucrat între septembrie 1977 şi noiembrie 1979 la ONT, ca ghid turistic, apoi, la vârsta de 25 de ani, în 1980, statul comunist i-a permis să părăsească ţara după ce s-a căsătorit cu un cetăţean britanic.

Imediat după cererea CNSAS, Roxana Wring a declarat că nu își dă seama care este motivația deciziei Consiliului. Totodată, ea a admis că a semnat documente, pentru că șeful îi cerea asta: ”este un tip de presiune pe care cei care s-au bucurat de democrație încă din anii copilăriei nu au cum să-l înțeleagă. Eu nu am putut să refuz. Am fost convinsă că nimeni nu avea nimic de suferit de pe urma rapoartelor pe care eram obligată sa le dau”.

De asemenea, fostul lider USR București și-a dat demisia din partid, ceea ce a atras și pierderea locului de consilier general.