• Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru doi înalți oficiali ruși.
  • Generalul Valery V. Gerasimov și Sergei K. Shoigu sunt acuzați de orchestrarea unor atacuri brutale asupra țintelor civile din Ucraina în iarna lui 2022.
  • Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au cauzat pagube uriașe.

Curtea Penală Internațională (CPI) a anunțat marți emiterea a două mandate de arestare pentru doi înalți oficiali ruși, în contextul atacurilor asupra țintelor civile. Aceste mandate constituie o condamnare simbolică a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, scrie The New York Times.

Tribunalul de la Haga i-a acuzat pe Generalul Valery V. Gerasimov, un ofițer militar de rang înalt, și pe Sergei K. Shoigu, membru de frunte al Consiliului de Securitate al Rusiei, de orchestrarea unor atacuri brutale asupra centralelor electrice ale Ucrainei în iarna lui 2022.

„Prejudiciile și pagubele civile așteptate ar fi fost excesive în raport cu avantajul militar anticipat”, a declarat instanța marți, precizând că mandatele au fost emise luni.

Recomandări

IDF BOMBARDEAZĂ
HARRY POTTER E INTERZIS
ZILELE BUCUREȘTIULUI
CE FACI ÎN WEEKEND?
SE SCHIMBĂ LEGEA
TÎLVĂR SCHIMBĂ STRATEGIA

Consiliul de Securitate al Rusiei a respins aceste mandate, calificându-le drept exemple „patetice ale războiului hibrid purtat de Occident împotriva țării noastre”, conform agenției Interfax din Moscova. Rusia, asemenea Statelor Unite, nu este membră a CPI.

Ucrainenii au salutat decizia instanței, deși mulți nu se așteaptă să-i vadă curând pe comandanții militari ruși în fața Curții de la Haga. Procurorul șef al Ucrainei, Andriy Kostin, a descris hotărârea drept „un alt pas semnificativ către asigurarea răspunderii depline a agresorului”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că decizia este „un semnal clar că justiția în ceea ce privește crimele rusești împotriva ucrainenilor este inevitabilă”.

Generalul Gerasimov și Sergei Shoigu, fost ministru al Apărării, sunt considerați de mult timp loiali lui Putin și au fost printre arhitecții invaziei Ucrainei. Planurile lor inițiale de a captura rapid capitala Ucrainei au eșuat spectaculos, conducând la un conflict de uzură cu mari pierderi umane. Aceștia au încercat să sugrume economia Ucrainei prin atacuri sistematice asupra infrastructurii energetice în timpul iernii.

Conform unui raport recent al Oficiului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, peste 5,4 milioane de ucraineni sunt strămutați intern, iar peste 8,1 milioane au fugit ca refugiați în țările europene vecine. Anchetele ONU au relevat un tipar grav de încălcări ale drepturilor omului, unele dintre ele echivalând cu crime de război și crime împotriva umanității.

Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene au redus capacitatea de generare a energiei a țării la jumătate, lăsând milioane de oameni fără electricitate. Potrivit unui studiu al Școlii de Economie din Kiev, sectorul energetic ucrainean a suferit pierderi de 56,5 miliarde de dolari din cauza invaziei rusești, inclusiv daune directe de 16,1 miliarde de dolari.

Generalul Gerasimov, promovat la conducerea forțelor ruse în Ucraina în ianuarie 2023, continuă să ocupe această poziție. În schimb, Shoigu a fost demis recent, după realegerea lui Putin, și a primit o funcție inferioară la Consiliul de Securitate.

CPI a emis anterior mandate de arestare pentru Vladimir Putin și un avocat rus pentru drepturile copilului, acuzându-i de răpirea și deportarea copiilor ucraineni. Procurorul superior al CPI, Karim Khan, a subliniat că „nicio persoană, oriunde în lume, nu ar trebui să simtă că poate acționa cu impunitate”.

Totuși, Rusia nu recunoaște mandatele sau jurisdicția instanței și neagă săvârșirea crimelor de război, ceea ce face improbabilă arestarea lui Shoigu și Gerasimov în viitorul apropiat.

Citește și