• Guvernul SUA acuză TikTok de legături cu statul chinez, ceea ce a dus la măsuri legislative împotriva aplicației.
  • TikTok beneficiază de sprijin din partea unor organizații de apărare a drepturilor civile.
  • Viitorul aplicației ar putea fi influențat nu doar de procesul juridic, ci și de victoria lui Donald Trump.

Curtea Supremă a SUA a fost de acord să audieze ultimele argumente juridice ale TikTok cu privire la motivul pentru care aplicația nu ar trebui să fie interzisă sau vândută în SUA, scrie BBC.

Guvernul SUA ia măsuri împotriva aplicației din cauza a ceea ce consideră a fi legăturile sale cu statul chinez – legături pe care TikTok și compania sa mamă ByteDance le-au negat.

Judecătorii Curții Supreme nu au dat curs solicitării TikTok de emitere a unei ordonanțe de urgență împotriva legii, ci vor permite TikTok și ByteDance să își prezinte argumentele pe 10 ianuarie – cu nouă zile înainte ca interdicția să intre în vigoare.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

La începutul lunii decembrie, o curte de apel federală a respins o încercare de a anula legislația, afirmând că aceasta a fost „punctul culminant al unei acțiuni ample, bipartizane, a Congresului și a președinților succesivi”.

Curtea Supremă este cea mai înaltă autoritate juridică din SUA, iar decizia de a se ocupa de cazul TikTok este semnificativă, deoarece aceasta examinează doar aproximativ 100 de cazuri pe an din cele peste 7.000 de petiții pe care le primește.

BBC a contactat TikTok pentru comentarii. Aceasta a susținut anterior că încercarea de a o interzice este neconstituțională, deoarece ar afecta libertatea de exprimare a celor 170 de milioane de utilizatori din țară.

Cu toate acestea, viitorul TikTok nu depinde doar de procesul juridic – victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA ar putea, de asemenea, să îi ofere o salvare. El s-a întâlnit luni cu șeful TikTok, Shou Zi Chew, la proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida. Trump a declarat public că se opune interdicției, deși a susținut-o în primul său mandat de Președinte. Dar el nu va prelua funcția până la 20 ianuarie, a doua zi după termenul limită pentru ca TikTok să fie interzis sau vândut.

Cu toate acestea, platforma are sprijinul unor organizații de apărare a libertăților civile. Un grup al acestora a depus un memoriu comun la Curte, solicitându-i acesteia să blocheze interzicerea unei platforme pe care, în opinia lor, „milioane de oameni o folosesc în fiecare zi pentru a comunica, a învăța despre lume și a se exprima”.

Citește și