- Această decizie afectează cel mai important proces al lui Trump și îi oferă imunitate absolută
- Instanța s-a arătat de acord cu ideea că președinții SUA să se bucure de imunitate
- În aprilie au existat argumentele orale, confruntarea dintre procurori și judecători
Curtea Supremă a SUA a decis cu o majoritate de 6 la 3 că Donald Trump are o formă de imunitate față de urmărirea penală pentru actele lui oficiale săvârșite în timpul mandatului.
În același timp, Trump nu are imunitate pentru acțiunile sale neoficiale pentru că președintele Americii nu se află deasupra legii, spun judecătorii supremi americani. Ca efect al deciziei Scotus, procesul lui Trump, în care este acuzat de interferență electorală în alegerile din 2020, ar putea fi tergiversat până după alegeri, speța urmând să fie clarificată de instanțele inferioare americane.
Este o decizie așteaptată – erau 3 variante. E prima oară când SCOTUS decide până unde merge imunitatea în fața unei acuzații penale a unui președinte american.
Era varianta ca președintele american în exercițiu să nu aibă nicio imunitate, să aibă imunitate absolută, sau să aibă un anumit grad de imunitate pe actele oficiale și un anumit grad în care nu are imunitate pe actele neoficiale.
Este o decizie de mijloc, deci procesul lui Trump, în care e acuzat de interferare în alegerile prezidențiale din 2020 va fi cel mai probabil amânat, tocmai din cauza acestei dispute judiciare.
Decizia SCOTUS are 119 pagini, au postat-o judecătorii pe site-ul Curții Supreme. În ea se regăsește gradul de imunitate pe care un președinte american îl are în fața unui procuror.
Discuția asta a fost și în România în 2004, când Băsescu a devenit președinte.
Pe scurt, era așteptată această decizie.
În aprilie a avut loc dezbaterea orală, confruntarea dintre procurori și cei 9 judecători ai Curții Supreme pe gradul la care poate ajunge imunitatea unui președinte.