DLAF a sesizat DNA cu privire la două proiecte europene și anunță că verificările privind implicarea lui Dan Barna în fraude cu bani de la UE nu au fost finalizate

Dan Barna Mediafax Foto
  • DLAF a verificat patru proiecte europene și, în cazul a două dintre ele, a constatat posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”
  • Al patrulea proiect, în care este implicat și Dan Barna, prin firma sa de consultanță – S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, este în curs de investigare
  • DLAF anunță că a sesizat DNA cu privire la faptele a patru persoane

Dan Barna ar putea intra în vizorul procurorilor DNA, după ce Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF) a sesizat DNA cu privire la o parte din proiectele europene în care s-au demarat verificări în același timp cu cele efectuate în cazul proiectului cu bani de la UE în care sunt implicați și Dan Barna și apropiații lui.

Mai exact, DLAF a verificat patru proiecte europene. În cazul a două dintre ele a constatat o posibilă fraudă cu fonduri europene și a sesizat DNA. Din al treilea dosar verificat – „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi socialenu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală. Cu privire la cel de-al patrulea, în care este implicat și Dan Barna, prin firma sa de consultanță, înainte de intrarea în politică, faptele sunt în curs de investigare.

Conform unui răspuns al Departamentului pentru lupta antifraudă – DLAF, la solicitarea Aleph News, instituția a făcut verificări în cazul proiectelor „Punți comunitare” și „SES-am deschide-te!” și a constatat că există „indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.

„Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a finalizat acțiunile de control privind modul în care au fost implementate proiectele finanțate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară 6 – „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 – „Dezvoltarea economiei sociale”: „Punți comunitare” (POSDRU/168/6.1/S/146256, cod SMIS 56760), „SES-am Deschide-te!” (POSDRU168/6.1/S/144808, cod SMIS 56699), „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560, cod SMIS 21583), beneficiar unitatea administrativ-teritorială Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba.

În urma verificărilor efectuate în cazul proiectelor „Punți Comunitare” (cod SMIS 56760) și „SES-am deschide-te!” (cod SMIS 56699) au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală motiv pentru care, Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat, la data de 05 mai 2021, la întocmirea actelor de sesizare. Întreaga documentație se află în procedură de transmitere către Direcția Națională Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție”, conform răspunsului transmis de DLAF, la solicitarea Aleph News.

Constatările vizează patru persoane care, la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).

De asemenea, DLAF a făcut verificări și cu privire la proiectul „Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale” (POSDRU/84/6.1/S/53560 – cod SMIS 21583) și, în urma verificărilor efectuate, nu au rezultat indicii privind săvârșirea unor fapte de natură penală.

Inspectorii de la Departamentul de Luptă Anti-Fraudă arată că în cazul proiectului Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, firmă deținută de Dan Barna, verificările sunt în curs.

„Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de cofinanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene”, conchide sursa citată.

Scandalul datează din 2019

Rise Project a publicat, în 2019, un articol în care acuza firma lui Dan Barna că multe proiecte au eşuat, iar liderul USR este „supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”.

În replică, la acel moment, Dan Barna a cerut ca DLAF să trimită de urgenţă documentele la DNA, pentru că ştie că „asta e comanda politică pe care au primit-o”. El menţiona că nu sunt nereguli în acele proiecte, că a răspuns deschis tuturor întrebărilor tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect.

Invitat în emisiunea Sorinei Matei, difuzată de Aleph News, Dan Barna a vorbit, recent, despre investigația DLAF.

Sper să se închidă cât mai repede. Speranța mea este să nu rămână așa ca un zurgălău și în 2024 pentru că a fost de fapt o verificare administrativă, că asta este, care a consumat foarte multă energie în media dar a cărei conținut este aproape inexistent. Discutăm despre niște lucruri în urma cărora s-a concluzionat că nu este nimic în neregulă”, a punctat Barna, la ON/OFF The Record.

Sora lui Dan Barna, audiată în 2020 de Departamentul pentru Luptă Antifraudă

Sora lui Dan Barna a fost audiată, în martie 2020, de Departamentul pentru Luptă Antifraudă, cu privire la proiectele derulate în trecut de firma lui Dan Barna.

„Dacă vorbim de DLAF, care s-a autosesizat în urma anchetei Rise, o perioadă nu s-a mai întâmplat nimic. În momentul de faţă ştiu că sunt verificări în curs şi ştiu asta pentru că săptămâna trecută sora mea, fostele angajate de la croitoria respectivă unde a lucrat sora mea au fost invitate pentru audieri. Li s-au pus întrebările, oarecum fireşti: dacă au lucrat acolo, dacă au primit toate salariile, dacă au croit, ce-au croit, dacă au cusut rochii, şorţuri… Adică au fost întrebările de verificare. Mai multe instituţii verifică activitatea mea anterioară în perioada aceasta. Inspecţia Muncii a fost, a reverificat. Deci sunt verificări în curs. Eu am toată încrederea că în perioada următoare – sper să fie cât mai scurtă – se va ajunge la un final, pentru că sper să nu se repete secvenţa din campaniile anterioare”, a declarat Dan Barna la Europa FM, la acel moment.