Daniel Lewis Lee a fost executat pentru triplă crimă. Care au fost ultimele lui cuvinte, înainte să moară

Bărbat de 47 de ani, executat în Indiana pentru o triplă crimă din 1996. Care au fost ultimele lui cuvinte, înainte să moară Sursa Foto: AP
  • Daniel Lewis Lee, 47 de ani, a fost executat pentru uciderea unei familii în 1996.
  • Este prima execuţie federală din USA după 17 ani
  • „Omorâți un om nevinovat”, a fost ultimul mesaj al condamnatului, înainte ca acesta să fie injectat cu o doză letală de fenobarbital.

În ultimii 17 ani, în America, nu a mai avut loc o execuție federală. Daniel Lewis Lee, un susţinător al supremaţiei albilor, a torturat şi ucis o familie formată dintr-un cuplu şi fiica lor de 8 ani. După ce i-a omorât, Lee i-a aruncat în lac. Totul s-a întâmplat în 1996.

Ultimele cuvinte ale acuzatului, înainte să fie executat

Daniel Lewis Lee a fost executat în dimineața zilei de marți, în Indiana, relatează Fox News. Ultimele sale cuvinte, înainte de execuție, au fost „Omorâți un om nevinovat”.

Bărbatul de 47 de ani a fost injectat cu o doză letală de fenobarbital.

Marți, înainte de execuție, Daniel Lewis Lee a privit jurnaliștii în ochi, prin geamul care îi despărțea, și a spus următoarele: „Nu am făcut-o. Am făcut o mulțime de greșeli în viață, dar nu sunt un criminal. Omorâți un om nevinovat”.

Cazul lui Daniel Lewis Lee

Bărbatul a fost acuzat de mai multe infracțiuni, printre care și cea din 1996, din Arkansas: jaf și uciderea unei familii formate din soț, soție și o fetiță în vârstă de 8 ani.

Cadavrele lor au fost găsite la 5 luni de la crimă. Au fost găsiți aruncați într-o mlaștină din Illinois. Erau împușcați, aveau capetele acoperite cu saci din plastic, iar sacii erau sigilați cu bandă adezivă.

Earlene Peterson, mama femeii omorâte de Lee, s-a opus execuţiei. A spus că vrea ca bărbatul să-şi petreacă viaţa în închisoare pentru că nimic nu-i va aduce fiica înapoi.

Din 1988, doar 3 persoane au fost executate în sistemul federal al SUA

Potrivit BBC, 78 de persoane au fost condamnate la moarte în sistemul federal al SUA, între 1988 şi 2018, dar doar 3 au fost executate.

Justiția americană permite judecarea în tribunale federale, naționale și tribunale statale, locale.

Pedeapsa cu moartea este legală în Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegală sau au pronunţat moratorii, aşa încât este aplicată de fapt doar în unele dintre ele.

La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu în 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima în 2003.

Tribunalele federale pronunţă rar pedepse cu moartea. În prezent, 62 de deţinuţi au sentinţe federale de condamnare la moarte.