• CCR a mai spus ceva: atât timp cât DNA nu este o structură constituțională, cu o competență pre-stabilită, nu este o problemă că pierde competența
  • „Legiuitorul are dreptul să stabilească în funcție de politica lui penală această competență. Parchetul General este singurul cu existență constituțională”
  • „Din punct de vedere constituțional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ”

„Competența de a cerceta magistrații poate să fie oriunde. Constituția nu dă indicii precise aici. Competența a fost la Parchetul General într-o vreme, după aceea a venit la DNA, acum s-a dus la SIIJ. La DNA a fost întotdeauna competența de a cerceta faptele de corupție.

Prin urmare, alte fapte ale magistraților au fost anchetate de Parchetul General, de DIICOT sau de Parchetele Curților de Apel pentru judecătorii și procurorii de la judecătorie și tribunal. Nu e competență dată de Constituție. Prin urmare, Legiuitorul are dreptul să stabilească în funcție de politica lui penală la un moment dat, cu această competență.

Legiuitorul a spus în 2018 că toate faptele magistraților, prin urmare și cele de corupție, merg la o altă structură specializată. Curtea s-a pronunțat, în nenumărate rânduri și a spus că acea dispoziție și construcție legală este constituțională, fiind dreptul Parlamentului. Și CCR mai spune un lucru acolo, pentru că în criticile de neconstituționalitate și am văzut și în criticile pe care le-au făcut instanțele de sesizare a CJUE – era că pierde DNA din competență.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
CE „MIAU” FĂCUT...
UNDE MERGI AZI?
ORADEA CHEAMĂ DIASPORA ACASĂ

Și Curtea spune un lucru: atât timp cât DNA nu este o structură constituțională, cu o competență pre-stabilită, nu e o problemă că pierde competența. Competențele se mută dintr-o parte în alta. Nu dispare competența, se mută dintr-o parte sau alta”, a declarat judecătorul CCR, Daniel Morar, în emisiunea OFF/On The Record, pe Aleph News.

„Din punct de vedere constituțional nu este absolut nicio problemă că există SIIJ. Legiuitorul poate să legifereze, poate să construiască aceste instituții în funcție de situația de moment. Pentru că dacă parchetele obișnuite, Parchetul General este singurul cu existență constituțională. Dacă parchetele obișnuite puteau să facă aceste lucruri și au făcut atâția ani până în 2002, rămânea acolo”, a spus Morar, referindu-se la discuțiile publice despre SIIJ.