• Jack Smith va superviza ancheta privind modul în care Trump a gestionat documentele guvernamentale după ce a părăsit Casa Albă anul trecut și eforturile de a anula alegerile din 2020.
  • Garland a declarat că candidatura lui Trump, precum și intenția declarată a președintelui democrat Biden de a candida din nou, au făcut necesară numirea unui consilier special.
  • Trump a spus că nu va lua parte la investigațiile avocatului special.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, l-a numit vineri pe Jack Smith, un procuror specializat în crime de război, în funcția de consilier special pentru a superviza investigațiile Departamentului de Justiție legate de Donald Trump, inclusiv gestionarea de către fostul președinte a unor documente sensibile și eforturile de a anula alegerile din 2020.

Anunțul lui Garland a fost făcut la trei zile după ce Trump a anunțat că va candida din nou la președinție în 2024. Garland a declarat că candidatura lui Trump, precum și intenția declarată a președintelui democrat Biden de a candida din nou, au făcut necesară numirea unui consilier special.

Consilierii speciali sunt uneori numiți pentru a investiga cazuri sensibile din punct de vedere politic și își fac treaba cu un anumit grad de independență față de conducerea Departamentului de Justiție.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ritmul investigațiilor nu se va opri și nici nu va semnala sub supravegherea mea”, a declarat Smith într-un comunicat. Îmi voi exercita judecata independentă și voi face ca investigațiile să avanseze rapid și temeinic până la orice rezultat pe care îl dictează faptele și legea.”

Smith va superviza ancheta privind modul în care Trump a gestionat documentele guvernamentale după ce a părăsit Casa Albă anul trecut și ancheta privind încercările de a interfera cu transferul pașnic de putere în urma alegerilor din 2020, a precizat Garland.

Numirea unui consilier special în acest moment este ceea ce trebuie făcut”, a declarat Garland, care a fost numit de Biden, într-o conferință de presă.

Trump, într-o declarație pentru Fox News, a spus că nu va lua parte” la investigațiile avocatului special.

Departamentul democrat al Justiției nu a avut nimic, în afară de cei care îl urăsc pe Trump, așa că tocmai au numit un procuror special pentru a mă urmări în continuare. Rușinos!” a scris ulterior Trump pe rețelele de socializare.

Trump a postat că va face o declarație în cursul zilei de vineri, de pe proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida. Biden nu a răspuns la întrebările strigate de reporteri despre procurorul special în timpul singurei sale apariții publice din această zi. Casa Albă nu a fost implicată în decizia de numire a lui Smith, a declarat un oficial, vorbind sub rezerva anonimatului.