Desființarea SIIJ îi dă bătăi de cap ministrului Justiției. Stelian Ion insistă pe adoptarea proiectului în regim de urgenţă

  • Proiectul privind desființarea SIIJ a dost dezbătut în Comisia Juridică din Senat.
  • Ministrul Stelian Ion cere adoptarea în procedură de urgență.
  • Ministerul a sesizat Comisia de la Veneția, care va da o soluție în luna iulie.

Desființarea SIIJ dă bătăi de cap ministrului justiției. Stelian Ion insistă adoptarea în regim de urgență. Instituția este ineficientă, zice el. Din 6 mii de dosare în lucru, nu s-a întocmit niciun rechizitoriu.

Ministrul nu vrea să aștepte răspunsul Comisiei de la Veneția, pe care chiar al a sesizat-o, pe această speță. Opinia Comisiei ar putea veni în iulie. Colegii din coaliție au aflat din presă de sesizarea făcută de USR-istul de la Justiție.

Robert Cazaniuc, senator PSD: „Nu credeți că demersul va fi considerat neserios de către Comisia de la Veneția, dacă această lege va fi promovată în procedură de urgență, fără a se aștepta avizul comisiei?”

Sorin Mateescu, senator AUR: „Avem un aviz al Comisiei de la Veneția în 2018, când a fost înființată, favorabil. 16.47 + 16.58 Să așteptăm, să avem și punctul lor de vedere.”

Stelian Mateescu, ministrul Justiției: „Indiferent că se adoptă în procedură de urgență, desființarea secției, înainde ca să vină avizul, acel aviz va fi foarte folositor, ulterior.”

O altă controversă este legată de garanțiile oferite magistraților. Ce credibilitate ar mai avea un judecător, care are sesizări la SIIJ pe numele său? Stelian Ion dă asigurări că proiectul va oferi garanții magistraților. Seria dezbaterilor în Senat pe tema desființării SIIJ va continua zilele următoare. Se așteaptă acum opiniile asociațiilor de magistrați.