• Doi fraţi din Statele Unite au stat aproape 31 de ani la închisoare
  • Ei au fost acuzaţi de crimă şi viol
  • După aproape 40 de ani, cei doi primesc 75 de milioane de dolari despăgubiri

Un juriu federal a luat decizia ca doi fraţi din Carolina de Nord să primească 75 de milioane de dolari, la câteva decenii după ce au fost condamnaţi pentru viol şi crimă, relatează CNN.

Leon Brown şi Henry McCollum au fost arestaţi în 1983 şi au petrecut aproape 31 de ani în spatele gratiilor, înainte ca ei să fie exoneraţi în 2014. Nu tuturor exoneraţiilor din Statele Unite li se acordă despăgubiri.

Guvernul federal, Washington DC şi doar 35 de state au o anumită formă de legi în acest sens, dar chiar şi aşa mulţi nu primesc niciodată aceste compensaţii.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Săptămâna trecută, un juriu federal a decis ca Brown şi McCollum să fie despăgubiţi pentru timpul petrecut la închisoare, la aproape şase ani de la depunerea procesului în instanţa federală. Juriul le-a acordat 31 de milioane de dolari fiecăruia pentru daune compensatorii, adică un milion de dolar pentru fiecare an în care au fost închişi. De asemenea, aceştia vor primi alte 13 milioane de dolari în daune punitive.

Brown şi McCollum au fost arestaţi în 1983 şi acuzaţi de violarea şi uciderea unei fete de 11 ani. Amândoi au primit pedeapsa capitală, dar ulterior lui Brown i s-a redus pedeapsa la închisoare pe viaţă.

În 2014, atât Brown, cât şi McCollum au fost exoneraţi şi eliberaţi din închisoare după ce ADN-ul dintr-o ţigară colectată de la locul faptei a fost testat şi nu aparţinea celor doi. Fraţii vitregi au intentat un proces pentru drepturile civile în 2015, împotriva autorităţilor locale, implicate în cazul iniţial.

La proces, avocaţii fraţilor au trebuit să demonstreze că au fost acuzaţi pe nedrept şi au susţinut că cei doi au fost constrânşi să facă mărturisiri false.