• Ministerul olandez de externe a spus că guvernul „a decis să aducă Rusia în fața Curții Europene a Drepturilor Omului pentru rolul său în doborârea zborului MH17”.
  • Anchetatorii olandezi afirmă că au dovezi care incriminează Rusia.
  • Kremlinul a negat că orice implicare, în ciuda probelor obținute de echipa de investigații.

Guvernul olandez anunță că a dat în judecată Rusia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru „rolul său în prăbușirea” zborului MH17 al companiei aeriene Malaysia Airlines în 2014, scrie BBC.

Ministrul de externe, Stef Blok, spune că „cea mai mare prioritate” este dreptatea pentru cele 298 de victime de la bordul avionului doborât în urmă cu şase ani deasupra estului Ucrainei.

Anchetatorii olandezi spun că au dovezi cum că sistemul de rachete Buk care a doborât avionul a fost adus din Rusia. Pe de altă parte, Kremlinul a negat orice implicare în repetate rânduri.

Cetățeni din 10 țări diferite au murit la bordul avionului Boeing 777 care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, Malaezia. Mai mult de două treimi dintre victime erau cetățeni olandezi.

Anul trecut în Olanda, în luna martie, a început procesul a trei cetățeni ruși și al unui ucrainean. Toți se află încă în libertate și ar avea legături cu separatiștii pro-ruși.

În ajunul procesului, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a scris pe Twitter că spera ca „justiția să aibă câștig de cauză, iar cei vinovați să fie trași la răspundere pentru uciderea a 298 de oameni nevinovați”