• Începând cu anul 2023, au constituit un grup infracțional care urmărește știrbirea suveranității și independenței statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării.
  • Din 2024, la grupare a aderat un alt inculpat, toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus.
  • Grupul este organizat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție.

UPDATE

Serviciul Român de Informații nominalizează Rusia și precizează că expulzarea diplomaților ruși s-a făcut la cererea sa, în legătură cu arestările dispuse de DIICOT, astăzi, ale unor cetățeni români. Potrivit SRI, aceștia au cerut sprijinul Federației Ruse pentru organizarea unei lovituri de stat în România, schimbarea Constituției și scoaterea țării noastre din NATO.

Serviciul precizează, totodată, că expulzarea celor doi diplomați ruși, anunțată ieri, are legătură cu acest dosar: “Cei doi diplomați ruși au desfășurat acțiuni de culegere de informații din domenii de interes strategic și au întreprins acțiuni de susținere a demersurilor anticonstituționale ale grupării”.

Conform Codului Penal, infracțiunea de trădare se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Aceasta reprezintă:

Recomandări

N-AU ÎNCREDERE ÎN TRUMP
CÂND VEZI WEDNESDAY?
PAPA ÎN CINEMA
CARE-I TRENDUL?
CÂT ÎȚI IUBEȘTI CÂINELE?
CHINA RENUNȚĂ LA BOEING

Fapta cetăţeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizaţie străină ori cu agenţi ai acestora, în scopul de a suprima sau ştirbi unitatea şi indivizibilitatea, suveranitatea sau independenţa statului, prin:

  • subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului;
  • aservire faţă de o putere sau organizaţie străină;
  • ajutarea unei puteri sau organizaţii străine pentru desfăşurarea unei activităţi ostile împotriva securităţii naţionale
  • provocare de război contra ţării sau de înlesnire a ocupaţiei militare străine.

ȘTIRE INIȚIALĂ

DIICOT a dispus reținerea a șase persoane, nenominalizate, pentru trădare. Sunt acuzate că au complotat cu o putere străină (nu este nominalizată Federația Rusă, dar este menționat faptul că doi dintre ei s-au deplasat în Rusia, în luna ianuarie), pentru a da o lovitură de stat și a determina ieșirea României din NATO.

Deși comunicatul oficial al DIICOT nu nominalizează nicio persoană, el vine a doua zi după ce România a explulzat doi atașați militari ai Federației Ruse și după ce procurorii au descins, ieri dimineață, la generalul în rezervă Radu Theodoru, veteran de război (are 101 ani) și apropiat al Federației Ruse.

Începând cu anul 2023, au constituit un grup infracțional care urmărește știrbirea suveranității și independenței statului român prin subminarea politică și a capacității de apărare a țării. Din 2024, la grupare a aderat un alt inculpat, toți membrii desfășurând acțiuni continue, conștiente, publice sau conspirate în vederea îndeplinirii scopului propus.

Procurorii spun că membrii grupului au intrat, în mod repetat, în legătură cu agenți ai unei puteri străine, aflați atât pe teritoriul României, cât și al Federației Ruse. Grupul este organizat pe tipul unei structuri de tip militar, cu eșaloane de conducere (stat major) și personal de execuție.

Inculpații au întreprins demersuri pentru realizarea unor negocieri cu factorii politico-militari externi privind retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și a imnului. Pe parcursul lunii ianuarie, doi dintre inculpați s-au deplasat la Moscova, unde au intrat în contact cu persoane dispuse să sprijine demersurile organizației cu privire la preluarea puterii de stat în România.

Citește și