DIICOT redeschide urmărirea penală pentru foștii șefi ai Jandarmeriei în dosarul „10 august”

Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
  • Procurorul DIICOT, Giorgiana Hosu, a anulat decizia de clasare a acuzaţiilor în cazul a patru şefi din Jandarmerie, astfel că va reîncepe urmărirea penală.
  • Cei patru sunt Laurenţiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile.
  • Infirmarea clasării va trebui confirmată acum şi de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DIICOT, procurorul-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu, a admis plângerile formulate de petenţi şi a infirmat dispoziţiile de clasare în cazul celor patru şefi din Jandarmerie, cercetaţi pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Cu câteva săptămâni în urmă, procurorul general al României declara că toate actele din dosarul 10 august vor fi cântărite, fără a oferi însă mai multe detalii.

Pe 15 iulie, DIICOT anunţa clasarea mai multor părţi din dosarul 10 august. Prima clasare a fost cea a dosarului care cerceta o tentativă de lovitură de stat. Dosarul a fost deschis după o plângere a Jandarmeriei, care acuza că protestatarii voiau să ia cu asalt sediul Guvernului.

A doua clasare îi viza fix pe cei patru şefi din Jandarmerie: Laurenţiu Cazan, comisarul de poliţie Mihai Dan Chircă, Sebastian Cucoş şi Cătălin Sindile.

Peste 57.000 de cetăţeni au semnat recent petiţia lansată de Comunitatea Declic şi i-au cerut procurorului general al României, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului 10 august şi anchetarea celor care au dat dispoziţii pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici.

„Pentru a mai avea încredere în justiţie, vrem să vedem o anchetă temeinică şi imparţială, care să descopere vinovaţii pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovaţi”, precum dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, se arată în textul petiţiei.