• Assadolah Assadi a fost condamnat în februarie 2021 pentru organizarea unui atac terorist din anul 2018
  • Diplomatul a plănuit bombardarea unui miting al iranienilor aflați în exil în Franța
  • Teheranul consideră că Belgia a încălcat dreptul internațional prin această sentință

Diplomatul iranian, care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru planificarea unui atac cu bombă în Franța, a anunțat că își va ispăși pedeapsa și a lansat un apel în Belgia, relatează Reuters. Autoritățile belgiene au declarat că se vor opune oricărui posibil acord de schimb cu prizonieri occidentali, au spus avocații.

Assadolah Assadi a fost găsit vinovat de tentativă de terorism în februarie, după ce a plănuit bombardarea unui miting al iranienilor aflați în exil în Franța, organizat în 2018. A fost pentru prima dată când un oficial iranian a fost judecat pentru presupus terorism în Europa, de la revoluția Iranului din anul 1979.

Judecătorii au decis că imunitatea diplomatică pe care o are în calitate de consilier la ambasada Iranului la Viena nu îl protejează pe Assadi de acuzațiile de terorism.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

În hotărâre, curtea belgiană menționează că Assadi conducea o rețea de informații de stat. Diplomatul a cumpărat expolizibil pentru complotul de la Paris și l-a transportat cu un un avion care zbura din Iran către Austria, se arată în hotărârea judecătorilor.

Misiunea Iranului în UE a declarat că Belgia a încălcat dreptul internațional și că Teheranul își rezervă dreptul de a recurge la toate mecanismele legale.