• DNA cere din nou aprobarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog
  • Consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei
  • Pe 23 septembrie 2019 Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii

DNA cere din nou aprobarea Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, care ar fi acţionat ca o consilieră să-şi ia salariul, deşi nu s-a prezentat la serviciu. În 2019 Senatul a respins o cerere similară.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni)”, transmite Parchetul de pe lângă ÎCCJ.

Procurorii spun că există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, demnitarul, care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru, deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, suma ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

„În acelaşi context, în perioada februarie – octombrie 2017, în vederea producerii de consecinţe juridice, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere. La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviinţare de începere a urmăririi penale a aceluiaşi demnitar. Ulterior, au rezultat date şi indicii rezonabile privind săvârşirea, de către fostul ministru, şi a altor infracţiuni, respectiv trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi a unui alt act material care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu”, potrivit comunicatului PÎCCJ.

Pe 23 septembrie 2019 Senatul a respins cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual într-un dosar legat de modul în care a angajat o consilieră în perioada mandatului. Votul a fost secret cu bile, în favoarea cererii pronunţându-se 30 de senatori, 82 au votat împotrivă şi patru s-au abţinut.