Dosare de răsunet așteaptă soluții. Victimele din „Colectiv”, „10 August” sau „Revoluția” încă așteaptă ca vinovații să fie pedepsiți

  • Dosarul „Revoluției” este în pericol de a se întoarce la parchet.
  • În dosarul „10 August” încă se judecă infirmarea unei clasări.
  • În cazul dosarului „Colectiv” există condamnări în primă instanță, la 5 ani după tragedie.

Dosarul „Mineriada” a fost retrimis, astăzi, la procurori pentru a reface rechizitoriul. Pe lângă acesta, mai multe dosare de răsunet așteaptă să fie soluționate, de ani de zile.

Unul dintre acestea este dosarul „Revoluției”, o altă cauză mare, complexă, în care au fost implicate multe părți civile.

Și în acest caz, Înalta Curte a retrimis dosarul la procurori. Le-a dat cinci zile pentru a remedia neregulile și pentru a decide dacă merg mai departe cu acuzațiile.

Decizia venită, în luna octombrie a acestui an, nu este definitivă. Cel mai probabil vor mai trece câteva luni până la o decizie definitivă.

Dosarul „10 August” pune sub acuzație evenimente ceva mai recente, care au înfuriat românii. Inițial, DIICOT a clasat acuzațiile formulate împotriva foștilor șefi din Jandarmerie, tor DIICOT a infirmat această soluție și acum este așteptată instanța să constate infirmarea și reluarea cercetărilor.

Un alt dosar este și „Colectiv”. După cinci ani avem decizii, în primă instanță, de condamnare pentru inculpați.