• Katsyaryna Andreyeva și Darya Chultsova au fost condamante la câte doi ani de închisoare.
  • Sunt jurnaliste Belsat, postul polonez de televiziune prin satelit dedicat Belarusului.
  • Motivul: au relatat în direct de la un miting care a avut loc la Minsk în noiembrie.

Libertatea de exprimare în Belarus este un lucru de care nu se ține cont în regimul Lukașenko. Astfel, doi jurnaliști ai Belsat, postul polonez de televiziune prin satelit dedicat Belarusului, au fost condamnați la câte doi ani de închisoare pentru că au relatat în direct de la un miting care a avut loc la Minsk în noiembrie., potrivit Reuters.

Katsyaryna Andreyeva și Darya Chultsova au fost găsite vinovate de „organizarea de evenimente publice menite să perturbe ordinea civilă”, de către judecătoarea Natallya Buhuk de la tribunalul districtual Frunze din capitala Belarusului. Cei doi jurnaliști au fost arestați pe 15 noiembrie, în momentul în care participau la un miting în Minsk, în care era comemorat Raman Bandarenka (una dintre victimele mitingurilor săptămânale prin care se cerea demisia președintelui Alyaksandr Lukașenko).

Jurnaliștii, susținuți de liderul opoziției

În ultima lor declarație în sala de judecată, Andreyeva și Chultsova au respins încă o dată acuzațiile care li se aduc, afirmând că sunt motivate politic. Andreyeva a cerut de asemenea „eliberarea imediată” a ei, Chultsova, și a „tuturor prizonierilor politici din Belarus”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Uită-te la Darya și Katsyaryna – puternici, zâmbitori și își iau rămas bun de la cei dragi din spatele gratiilor. Lukașenko nu ne poate distruge”, a scris liderul opoziției din Belarus, Svyatlana Tsikhanouskaya, pe Twitter.