• Femeile s-au reorientat în pandemie către activități casnice, specifice stereotipurilor anilor 50
  • 865.000 de femei au ieșit din câmpul muncii în septembrie numai în SUA
  • Progresul economic și independența națională ar putea fi afectate de lipsa forței de muncă feminine

Lupta pentru egalitatea dintre bărbați și femei din ultimii 25 de ani ar putea da un pas înapoi, după ce pandemia de COVID-19 le-a pus pe unele femei în poziția de a redeveni casnice. Stereotipurile anilor 50 revin, spune un oficial al Națiunilor Unite.

Tot ceea ce am construit, lucru care ne-a luat 25 de ani, ar putea fi pierdut într-un an”, a spus Anita Bhatia, Director Executin Adjunct al UN Women, scrie BBC.

Înainte de pandemie, trei sferturi din orele suplimentare neplătite erau muncite de femei. Studiile Națiunilor Unite au vizat inițial țările sărace sau mediu dezvoltate, însă date similare au arătat aceeași problemă și din țările industrializate.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Numai în luna septembrie, în SUA, aproximativ 865.000 de femei au ieșit din câmpul muncii, cimparativ cu numai 200.000 de bărbați, iar explicația ar fi că sarcinile casnice au căzut în grija lor”, a mai spus Bhatia.

UN Women avertizează că efectul pe termen lung al faptului că mai puține femei muncesc s-ar putea reflecta nu numai în bunăstarea acestora, ci și în progresul economic și independență.