• Faimosul lord mexican al drogurilor Joaquín El Chapo” Guzmán susține că este supus la tortură psihologică” în închisoarea din SUA.
  • El este deținut în cea mai sigură închisoare de maximă securitate din America, în Florence, Colorado, și a afirmat adesea că este maltratat.
  • Se pare că El Chapo nu are voie să comunice cu alți deținuți, gardienii interzicându-i să vorbească cu el în spaniolă”.

Faimosul lord mexican al drogurilor Joaquín El Chapo” Guzmán imploră să i se permită să se întoarcă în țara sa natală, susținând că este supus la tortură psihologică” în închisoarea din SUA. Fostul șef al Cartelului Sinaloa, al cărui fiu, Ovidio Guzmán, a fost arestat recent, a fost extrădat în SUA în 2017, după ce a fost arestat în 2016.

El este deținut în cea mai sigură închisoare de maximă securitate din America, în Florence, Colorado, și a afirmat adesea că este maltratat. Printr-o declarație SOS” a avocatului său, José Refugio Rodríguez, marți (17 ianuarie), El Chapo a făcut apel direct la președintele mexican Andrés Manuel López Obrador. Avocatul a declarat pentru Radio Formula că El Chapo nu are voie să iasă afară decât de trei ori pe săptămână, într-o zonă mică, care nu primește soare”.

El a precizat că șefului drogurilor nu i se permite să dea atâtea telefoane ca celorlalți deținuți și că nu este îngrijit corespunzător. El a afirmat că, atunci când El Chapo a avut probleme dentare, personalul închisorii a îndepărtat pur și simplu dinții cu probleme în loc să îi trateze.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

De asemenea, se pare că El Chapo nu are voie să comunice cu alți deținuți, gardienii interzicându-i să vorbească cu el în spaniolă”. El a solicitat acum o întâlnire personală” cu președintele mexican, deoarece se simte abandonat”. Avocatul a susținut că, în conformitate cu un acord între SUA și Mexic, autoritățile mexicane trebuie să revizuiască statutul lui El Chapo la fiecare șase luni.

Rodríguez a spus că acest lucru nu s-a întâmplat și a susținut că a luat legătura cu Esteban Moctezuma, ambasadorul Mexicului în SUA, în numele clientului său. Ambasada Mexicului la Washington a confirmat că a primit marți un e-mail din partea avocatului. El Chapo îi cere președintelui său să evalueze presupusele încălcări procedurale în timpul extrădării sale sub fostul guvern. Ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, a minimalizat șansele ca guvernul mexican să intervină în favoarea lui El Chapo.

El ispășește o pedeapsă acolo, are o sentință”, a spus el. Așa că, sincer, nu văd nici o posibilitate pentru el, dar voi analiza acest lucru cu procuratura”.

El Chapo execută o pedeapsă pe viață după ce a fost condamnat pentru mai multe acuzații, inclusiv trafic de droguri și spălare de bani. El a evadat de două ori din închisoarea din țara sa natală.