El Chapo susține că „i s-au scos dinții” în timp ce este „torturat” în închisoarea din SUA

Joaquin "El Chapo" Guzman

FILE - In this Feb. 22, 2014 file photo, Joaquin "El Chapo" Guzman, head of Mexico’s Sinaloa Cartel, is escorted to a helicopter in Mexico City following his capture overnight in the beach resort town of Mazatlan. (AP Photo/Eduardo Verdugo, File)

Faimosul lord mexican al drogurilor Joaquín El Chapo” Guzmán imploră să i se permită să se întoarcă în țara sa natală, susținând că este supus la tortură psihologică” în închisoarea din SUA. Fostul șef al Cartelului Sinaloa, al cărui fiu, Ovidio Guzmán, a fost arestat recent, a fost extrădat în SUA în 2017, după ce a fost arestat în 2016.

El este deținut în cea mai sigură închisoare de maximă securitate din America, în Florence, Colorado, și a afirmat adesea că este maltratat. Printr-o declarație SOS” a avocatului său, José Refugio Rodríguez, marți (17 ianuarie), El Chapo a făcut apel direct la președintele mexican Andrés Manuel López Obrador. Avocatul a declarat pentru Radio Formula că El Chapo nu are voie să iasă afară decât de trei ori pe săptămână, într-o zonă mică, care nu primește soare”.

El a precizat că șefului drogurilor nu i se permite să dea atâtea telefoane ca celorlalți deținuți și că nu este îngrijit corespunzător. El a afirmat că, atunci când El Chapo a avut probleme dentare, personalul închisorii a îndepărtat pur și simplu dinții cu probleme în loc să îi trateze.

De asemenea, se pare că El Chapo nu are voie să comunice cu alți deținuți, gardienii interzicându-i să vorbească cu el în spaniolă”. El a solicitat acum o întâlnire personală” cu președintele mexican, deoarece se simte abandonat”. Avocatul a susținut că, în conformitate cu un acord între SUA și Mexic, autoritățile mexicane trebuie să revizuiască statutul lui El Chapo la fiecare șase luni.

Rodríguez a spus că acest lucru nu s-a întâmplat și a susținut că a luat legătura cu Esteban Moctezuma, ambasadorul Mexicului în SUA, în numele clientului său. Ambasada Mexicului la Washington a confirmat că a primit marți un e-mail din partea avocatului. El Chapo îi cere președintelui său să evalueze presupusele încălcări procedurale în timpul extrădării sale sub fostul guvern. Ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard, a minimalizat șansele ca guvernul mexican să intervină în favoarea lui El Chapo.

El ispășește o pedeapsă acolo, are o sentință”, a spus el. Așa că, sincer, nu văd nici o posibilitate pentru el, dar voi analiza acest lucru cu procuratura”.

El Chapo execută o pedeapsă pe viață după ce a fost condamnat pentru mai multe acuzații, inclusiv trafic de droguri și spălare de bani. El a evadat de două ori din închisoarea din țara sa natală.

Exit mobile version