• Primarul și-ar fi luat măsuri de precauție care să nu fie prins de procurori: întâlnirile cu denunțătorul erau în afara programului sau în weekend, în alte birouri ale primăriei, pentru a nu fi înregistrat
  • DNA a descoperit că în conturile soției primarului apar „depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani”
  • Primarul PSD își construise și o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deși finalizată, își prelungise autorizația de construire până în anul 2025. Autorizația ar fi fost emisă soției sale.
  • În timp ce era și primar, Ion Georgescu s-a reîncadrat după 20 de ani la SC Automobile Dacia SA, ca să ia salarii compensatorii.
  • Procurorii DNA cred că suma primită de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obținută „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”.
  • Pe cele 3 conturi ale primarului PSD apar cumpărături cu cardul de la Douglas Baneasa, Victoria s Secret, GEOX Baneasa, Nisa Pitești, Armani Exchange, Peek & Cloppenburg, Sephora Cosmetics

Procurorii DNA Pitești l-au trimis în judecată zilele trecute, în stare de arest preventiv, pe primarul PSD al localității Mioveni, Ion Georgescu (63 de ani), pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de trafic de influență.

Ion Georgescu a fost primar al orașului Mioveni ( Argeș) din 2006 și nu avea antecedente penale. Acum este în Centrul de Reținere și Arest Preventiv Argeș.

Primarul, susțin procurorii, ar fi acceptat promisiunea oferirii de către Nicolae Valerică, un amic al său de 30 de ani, a sumei de 30.000 de euro, din care a primit efectiv suma de 10.000 euro, pentru a interveni pe lângă persoane cu funcții de conducere din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni, în vederea încadrării fiicei acestuia din urmă, în funcția de medic chirurgie generală la această unitate medicală.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

În condițiile în care fiica lui Nicolae Valerică nu a fost încadrată pe un post de medic la Spitalul Orășenesc Mioveni și văzând nemulțumirea lui Nicolae Valerică, cu privire la tergiversarea onorării acestei promisiuni, la data de 04.10.2023, inculpatul Georgescu Ion, în sediul Primăriei orașului Mioveni, i-a restituit suma de bani primită cu titlu de avans de la martor, respectiv 10.000 euro,  împrejurarea ce a fost constatată de către organele de urmărire penală.  

La începutul lunii octombrie 2023, în momentul reținerii sale de către DNA, primarul a spus reporterilor: „Nu am luat, am dat”.

Rechizitoriul procurorilor trimis în instanță cuprinde o serie de discuții audio sau de pe Whatsapp purtate de-a lungul timpului între martorul denunțător Nicolae Valerică și primarul PSD de Mioveni cu privire la încadrarea fiicei primului ca medic de chirurgie generală.

În cadrul acestor discuții primarul i-ar fi promis lui Nicolae Valerică că rezolvă situația.

„La afirmația martorului Nicolae Valerică că i-a oferit 30.000 euro, din care în luna decembrie i-a dat 10.000 euro,  inculpatul Georgescu Ion nu a negat și nu l-a contrazis, mai mult decât atât acesta continuând discuția cu martorul, la afirmația acestuia ,,…dacă considerați că nu se mai poate…nu mai vin și cu asta-basta.” răspunzând  ,,Vrei să vii…vii…mă suni marți la 12 pentru miercuri și joi. Dacă nu, îmi spui și nicio problemă.”

Această ultima afirmație a inculpatului Georgescu Ion ”dacă nu, îmi spui și nicio problemă.”  arată disponibilitatea sa de a-i restitui cei 10.000 euro primiți pentru a interveni în scopul încadrării fiicei martorului Nicolae Valerică la Spitalul Orășenesc Mioveni, disponibilitate ce s-a și materializat peste câteva zile, respectiv în data de 04.10.2023 când l-a chemat seara pe martor în sediul Primăriei Mioveni și i-a restituit această sumă, împrejurare constatată, în mod direct, de către organele de urmărire penală. (…) La data de 04.10.2023 când inculpatul Georgescu Ion i-a restituit martorului suma de 10.000 euro primită de la acesta în luna decembrie 2022, tot în scop de precauție și teamă a calificat-o ca ”împrumut” și fără a rosti acesta sumă, întrebându-l pe martor ,,Care este, ă…valoarea împrumutului?”. Dincolo de aceasta, în orice situație de împrumut, cu siguranță împrumutatul ar ști valoarea împrumutului, fără a-l mai întreba pe împrumutător.

Faptul că aceasta nu reprezenta un împrumut este reliefat în această discuție și de răspunsul martorului Nicolae Valerică: ,,Păi, în decembrie v-am dat 10 mii de euro, în contul la ce discutasem noi”, moment în care inculpatul Georgescu Ion dă din cap în semn afirmativ, înmânându-i martorului suma de 10.000 euro, după care la afirmația martorului :,,Îmi pare rău că s-a ajuns aici, trebuia să… să ne înțelegem de la început”  inculpatul a oftat, răspunzând ”Viața merge înainte și om vedea” , ceea ce subliniază și mai mult că suma restituită era parte a unei înțelegeri dintre cei doi și nu un împrumut”, arată procurorii.

Nicolae Valerică, scosese pe 6 mai 2022, 40.000 de euro din bancă, iar 30.000 ar fi trebuit să ofere primarului Georgescu, pentru încadrarea fiicei sale.

Procurorii notează că primarul PSD și-ar fi luat măsuri de precauție când discuta cu denunțătorul Nicolae Valerică:

„Probele administrate au relevat și faptul  că inculpatul Georgescu Ion își lua măsuri de precauție pentru a nu fi depistat de organele de anchetă, în condițiile în care, pe de o parte, întâlnirile cu martorul Nicolae Valerică au avut loc în sediul Primăriei orașului Mioveni, în afara programului, fie după ora 16.00, fie în week-end, pentru a minimaliza șansele ca cei doi să fie observați împreună de angajați sau persoane care ar fi venit la instituția publică, iar pe de altă parte, nu îl conducea pe martorul Nicolae Valerică în biroul său de lucru, ci în alte birouri, acesta fiind o măsură pentru a evita o eventuală înregistrare pe care organele de urmărire penală ar fi efectuat-o, în condițiile legii, cu aparatură montată în biroul său de lucru.

De altfel, inclusiv pentru a termina discuțiile avute cu martorul Nicolae Valerică a luat decizia să îi restituie suma de 10.000 de euro pe care o primise în derularea activității infracționale specifice infracțiunii de trafic de influență, însă acesta își pregătise o variantă de lucru care să creeze aparența că banii nu aveau legătură cu infracțiunea de corupție comisă, susținând că cei 10.000 euro reprezintă restituirea unui împrumut care ar fi fost acordat în anul 2022.

Așa cum s-a arătat mai sus, cu ocazia celor patru discuții purtate în mediu ambiental, care au fost înregistrate în mod autorizat de către organele de urmărire penală, cei doi nu au discutat de vreun împrumut, iar în raport de cei 10.000 euro  s-a discutat doar că reprezintă partea primită din cei 30.000 de euro, ca și obiect al infracțiunii de trafic de influență”.

În timpul anchetei, procurorii DNA au descoperit că în conturile soției primarului apar depuneri în numerar a unor sume foarte mari de bani iar primarul PSD își construise și o vilă de peste 300.000 de euro pentru care, deși finalizată, își prelungise autorizația de construire până în anul 2025:

„Cu privire la  ipoteza în care inculpatul Georgescu Ion să solicite un împrumut de 10.000 euro de la martorul Nicolae Valerică, aceasta nu este susținută nici de veniturile obținute de către acesta și membrii familiei sale, în condițiile în care inculpatul Georgescu Ion a construit o casă evaluată la peste 300.000 de euro, fără a face dovada unor venituri licite, în schimb în conturile bancare ale soției inculpatului apărând depuneri nejustificate în  numerar a unor sume foarte mari de bani.

De altfel, acesta locuiește împreună cu soția sa, în imobilul situat în orașul Mioveni (…) jud. Argeș, care este finalizat așa cum reiese din fotografiile aflate la dosarul cauzei, iar pentru a nu fi suspicionat cu privire la potența financiară construirii unui asemenea imobil și pentru a nu-l declara la instituțiile abilitate (O.C.P.I., Primărie, Agenția Națională de Integritate) și-a prelungit autorizația de construire până în anul 2025.

Nici în declarațiile de avere pe care inculpatul Georgescu Ion le-a depus la Agenția Națională de Integritate nu a menționat vreun împrumut primit de la persoane fizice sau juridice, atât el cât și membrii familiei acestuia”.

Ca măsuri asiguratorii, procurorii DNA au pus sechestru pe suma de 10.000 de euro în vederea confiscării speciale iar pe 20 noiembrie 2023 au pus sechestru și pe vila primarului PSD.

Vila din Mioveni a primarului are 355.67 m.p și este compusă din: living, loc de luat masa, 1 bucătărie, 3 băi, 5 holuri, 4 dormitoare, 2 terase, 2 dressing-uri, 1 balcon, 1 windfang, 1 cămară, o debara, 1 birou, 1 spălătorie și uscătorie, 1 beci și o cramă.

Procurorii DNA au propus ulterior instanței și confiscarea sumei de bani și vilei primarului, ca obiecte ale confiscării extinse.

Primarul PSD, Ion Georgescu, cumpărase în 2020, un teren de 1000 mp, în intravilan, prin soția sa. Prețul de vânzare ar fi fost de 107.000 de lei și ar fi fost plătit integral prin transfer bancar.

Analizând rulajele conturilor, procurorii au descoperit că primarul încasase în același an de la SC Automobile Dacia SA suma de 91.698 lei ca drepturi salariale compensatorii și 23.727 de lei, de la Primăria orașului Mioveni, tot ca drepturi salariale.

Procurorii DNA cred că salariile compensatorii primite de primarul PSD, Ion Georgescu de la SC Automobile Dacia SA ar fi fost obținute „printr-un artificiu conceput de inculpat în care au fost angrenate persoane angajate în cadrul SC Automobile Dacia SA”:

„Astfel, în perioada în care inculpatul ocupa funcția de primar al orașului Mioveni, prin cererea adresată  la data de 28.09.2020 S.C. AUTOMOBILE DACIA S.A a solicitat reluarea raportului de muncă suspendat anterior în anul 2000, solicitare ce a fost aprobată prin Decizia angajatorului nr. 3394/23.09.2020 cu reîncadrarea inculpatului în funcția de șef proiect începând cu data de 28.09.2020, decizie anterioară solicitării sale de reluare a raportului de muncă și în cuprinsul căreia se invocă viitoarea solicitare a inculpatului din data de 28.09.2020.

În aceeași zi, la solicitarea inculpatului a fost emis Acordul nr. 13/28.09.2020 prin care s-a stabilit încetarea contractului de muncă începând cu data de 29.09.2020. Toate aceste demersuri au fost realizate de inculpat doar în scopul obținerii sumei de 91.698 lei cu titlu de salarii compensatorii având în vedere succesiunea documentelor și perioada reangajării sale, respectiv o zi.

Faptul că acesta solicitare a inculpatului de încetare a suspendării contractului de muncă cu SC AUTOMOBILE DACIA SA  a urmărit doar încasarea sumei de 91.698 lei este confirmat și de documentul angajatorului nr. 1756/25.09.2020 în care, mai înainte de formularea cererii de către inculpat și emiterea deciziei de încetare a suspendării raportului de muncă, se precizează ca dată a încetării contractului de muncă 29.09.2020, cuantumul salariilor compensatorii și data plății acestora 09.10.2020.

Această sumă obținută de inculpat cu titlu de salarii compensatorii nu este menționată în declarația sa de avere”.

Ulterior, pentru ridicarea vilei, soția primarului ar fi cerut în 2021, de la primăria soțului său, autorizație de construire, pe care ar fi prelungit-o pe 10 martie 2023 și ar avea valabilitate până pe 12 mai 2025. Lucrările declarate de construcție a vilei s-ar fi ridicat ulterior la suma de 991.088 lei.

„De asemenea, documentația privea și construirea unui garaj, iar în privința producerii de energie electrică recomandarea MJK INSTAL S.R.L. a constat în achiziționarea unui pachet fotovoltaic estimat la 3.000 euro și montarea unei pompe de căldură tip aer-apă estimată la o valoare de 12.000 euro.

Din analiza extraselor conturilor bancare de la dosarul cauzei privind pe Georgescu Cameluța, procurorii au descoperit că în perioada 16.09.2021 – 07.04.2023 a fost transferată suma totală de 794.933,93 lei către diverse societăți care se ocupă cu fabricarea de mobilier, uși, ferestre, corpuri iluminat, finisaje interioare, instalații sanitare, electrice și termice, construcții, sisteme de securizare, construcții piscine și saune.

În cont, în perioada 05.01.2018-29.09.2023, acestea ar fi avut 1.260.704,64 lei, sumă alcătuită din:

888.600 lei depuneri de numerar,

– 222.000 lei creditări de la Georgescu Ion;

– 149.737,53 lei creditare de la Dragomir Constantina, mama numitei Georgescu Cameluța, persoană care în perioada 2015-2019 (data creditării) figurează cu venituri doar din pensii în valoare de 63.918 lei .

Analizând extrasele de cont ale inculpatului Georgescu Ion se constată faptul că acesta are pe cele trei conturi active, în perioada în perioada 01.01.2018 – 04.10.2023, creditări în cuantum de 891.850,05 lei și debitări în sumă de 890.597,48.

Din totalul debitărilor, suma de 534.934,63 a avut următoarele destinații:

  • 352.654,71 – plăți cu cardul(ex.: DOUGLAS BANEASA, VICTORIA S SECRET, GEOX BANEASA, NISA PITEȘTI, ARMANI EXCHANGE, PEEK AND CLOPPENBURG, SEPHORA COSMETICS ROMANPI TESTI, etc.);
  • 75.289,92 lei plăți pentru acoperirea creditului bancar;
  • 107.000,00  lei cumpărare teren.

Totodată din conturile deținute de Georgescu Ion a fost debitată suma totală de 317.002 lei, după cum urmează:

  • 95.002,11 lei – Retrageri numerar de la ATM;
  • 222.000 lei – Transfer către Georgescu Cameluța; 
  • Față de cele prezentate se observă faptul că, raportat la tranzacțiile de pe conturile bancare ale soților Georgescu Ion și Georgescu Cameluța, precum și la veniturile raportate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, suma de 888.600 lei reprezentând depunerile de numerar în contul numitei Georgescu Cameluța nu are justificare legală.

De asemenea s-a stabilit faptul că imobilul edificat în baza autorizației de construire nr. 69/29.04.2021, situat la adresa din orașul Mioveni (…) jud. Argeș este finalizat, racordat la rețelele de energie electrică și canalizare, fiind locuit, dar fără a avea recepționate lucrările de construire și fără a fi intabulat.

Din analiza extraselor de cont aparținând inculpatului Georgescu Ion și soției acestuia Georgescu Cameluța reiese că acest imobil a fost edificat cu sume de bani nejustificate în raport de veniturile licite ale acestora.

(…)

Din analiza extraselor de cont aparținând inculpatului Georgescu Ion și soției acestuia, Georgescu Cameluța se constată faptul că pentru edificarea acestui imobil a fost folosită suma de 794.933,93 lei, în condițiile în care apar depuneri în numerar în mod nejustificat în sumă de 888.600 lei, astfel încât raportat la veniturile realizate în mod licit de către cei doi, în aceeași perioadă  se creează convingerea că acest imobil  evaluat la suma de 317.613 euro ( fără a fi luate în considerare finisajele interioare) a fost dobândit, prin construire, cu sume de bani ce provin din activități infracționale, existând o disproporție vădită între veniturile soțiilor  Georgescu și valoarea imobilului construit de către aceștia.

În plus, în data de 21.11.2023, cu ocazia aplicării măsurii sechestrului asigurător dispus în vederea confiscării extinse a imobilului situat în orașul Mioveni (…) jud. Argeș s-a constatat că imobilul este complet finisat la interior, mobilat și utilat, folosit ca și locuință ( proces verbal  din data de 22.11.2023 și planșă foto anexată ), astfel încât valoarea acestuia este semnificativ mai mare decât cea estimată prin raportul de evaluare, ceea ce întărește mai mult convingerea că a fost dobândit prin folosirea de sume de bani ce provin din activități infracționale”, arată DNA.

Procurorii DNA au clasat acuzația de cumpărare de influență vizându-l Nicolae Valerică pentru că acesta a denunțat fapta.

Dosarul finalizat al procurorilor DNA Pitești a fost trimis spre judecată Tribunalului Argeș.