• Patrick Lyoya a fost executat de poliție, a declarat familia și susținătorii tânărului de culoare în vârstă de 26 de ani.
  • Lyoya, a cărui familie este originară din Republica Democrată Congo, a fost împușcată mortal pe 4 aprilie în urma unui control în trafic în Grand Rapids, Michigan.
  • Uciderea lui Lyoya a declanșat proteste și a reînnoit apelurile pentru încetarea violențelor polițienești împotriva persoanelor de culoare în SUA, unde protestele Black Lives Matter au avut loc din 2020.

Familia unui refugiat de culoare, ucis de un ofițer de poliție din Michigan în timpul unui control în trafic, a cerut joi ca autoritățile să îl demită pe ofițer și să depună plângere penală împotriva acestuia, la o zi după ce a fost difuzată o înregistrare video a împușcăturii fatale.

Patrick Lyoya, un refugiat congolez în vârstă de 26 de ani și de culoare, a fost ucis într-un cartier din Grand Rapids în timpul unui control de rutină în trafic, după ce s-a luptat cu polițistul pentru un pistol cu electroșocuri. Ofițerul nu a fost identificat public.

Vorbind prin intermediul unui translator la o conferință de presă de joi, părinții lui Lyoya au deplâns pierderea primului lor fiu născut, spunând că nu credeau că acest lucru se poate întâmpla în Statele Unite.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

„Am inima frântă să văd un ofițer fiind deasupra fiului meu și să îl împuște în ceafă, inima mea este cu adevărat frântă”, a declarat Peter Lyoya, tatăl său. „Cer să se facă dreptate pentru Patrick”.

Familia a fugit de violențele din Republica Democrată Congo pentru a ajunge în Statele Unite în 2014, potrivit unei declarații a biroului guvernatorului. Ben Crump, un avocat proeminent în domeniul drepturilor civile din SUA care reprezintă familia, a declarat că ofițerul nu a urmat protocoalele de pregătire de bază și că folosirea forței fatale a fost inutilă și nejustificată.

„O altă ucidere fără sens a unei persoane de culoare din America de către cei care ar trebui să o protejeze”, a spus el referindu-se la înregistrarea video. „Vedeți cum un ofițer de poliție transformă un control minor în trafic într-o execuție mortală”.

Crump a cerut din nou o reformă federală a poliției, subliniind că moartea lui Lyoya se înscrie pe o listă tot mai lungă de ucideri de minorități rasiale de către poliție, printre care cea a lui George Floyd și Breonna Taylor, în situații care ar fi putut fi dezescaladate. Tamika Palmer, mama lui Taylor, a fost prezentă la conferința de presă din Grand Rapids.

După publicarea filmărilor, sute de manifestanți s-au adunat pentru a protesta împotriva împușcăturilor, pentru a cere responsabilitate și pentru a solicita o reformă a poliției, a relatat Detroit Free Press. Lyoya, care conducea cu un pasager pe scaunul din față pe 4 aprilie, a fost tras pe dreapta după ce polițistul a verificat numărul de înmatriculare al mașinii și a descoperit că acesta nu corespundea cu cel al vehiculului.

El a ieșit din vehicul, iar ofițerul a încercat să îl rețină. A urmat o scurtă urmărire pe jos, care s-a încheiat pe peluza unei case, unde Lyoya a încercat să îl împiedice pe ofițer să folosească pistolul cu electroșocuri, se arată în imaginile video. Cei doi căzuseră la pământ când ofițerul și-a scos arma de foc și a tras un foc de armă în ceafă, arată imaginile video.

Ofițerul, care nu a fost acuzat, se află în concediu plătit și este investigat de poliția statului Michigan. Procurorii din comitatul Kent au declarat miercuri pentru CNN că o decizie cu privire la acuzațiile penale va fi luată după ce ancheta se va încheia.