Familia unei fetițe care a fost mușcată de un câine maidanez va primi daune de 17.000 de euro

Adăpost câini Sursa foto: Mediafax Foto
  • Daune de 17.000 de euro pentru o fetiţă din Sibiu muşcată de un câine fără stăpân
  • Fetița de 10 ani a fost mușcată de un câine în 2019 în timp ce se întorcea de la școală
  • Mama fetiţei, însărcinată fiind la momentul când s-a produs atacul, a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din pricina şocului suferit
  • Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel

Tribunalul Sibiu a decis acordarea unor daune de 17.000 de euro pentru familia unei fetiţe de 10 ani, care, în 2019, a fost muşcată de un câine fără stăpân în timp ce se întorcea de la şcoală.

„Obligă pârâta Unitatea Administrativ Teritorială Mediaş la plata către reclamanţi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 12.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs minorei L.E., precum şi a echivalentului în lei la cursul BNR din data plăţii a sumei de 5.000 euro, cu titlu de daune morale pentru prejudiciul produs reclamanţilor LC şi LPI, sume ce vor fi actualizate cu dobânda legală de la data scadenţei (rămânerea definitivă a hotărârii) şi până la data plăţii efective”, se arată în decizia Tribunalului Sibiu.

Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IRUC), care a luptat în instanţă pentru fetiţă, aceasta a fost atacată şi muşcată de un câine fără stăpân din vecinătatea blocului unde aceasta locuieşte împreună cu familia ei, în iunie 2019, în timp ce se întorcea de la şcoală.

Conform comunicatului, asociaţia a obtinut, după 2 ani de luptă în tribunal, 17.000 euro daune morale pentru copilul atacat şi pentru familia ei, mai ales că aceasta a suferit o dublă tragedie: mama fetiţei, însărcinată fiind la momentul când s-a produs atacul, a pierdut sarcina de 20 de săptămâni din pricina şocului suferit.

„Familia victimei a apelat la ajutorul Asociaţiei Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică, organizaţie constituită pentru a apăra drepturile victimelor atacate de maidanezi după cazul Ionuţ Anghel. Vă reamintim că este responsabilitatea primăriilor să se asigure că nu există câini fără stăpân pe străzile şi în spaţiile publice încă din 2013 când a intrat în vigoare Legea lui Ionuţ, copilul de 4 ani ucis de maidanezi aciuaţi pe un spaţiu de lângă un parc central. Din păcate, multe primării nu îşi fac datoria ca dovadă că şi după 8 ani de la tragedia din capitală, există încă oraşe şi municipii în care câinii fără stăpân reprezintă un pericol pentru sănătatea şi viaţa cetăţenilor şi mai ales a copiilor”, se arată în comunicatul IRUC.

„Din perspectiva cuantificării daunelor, deşi mari faţă de media obişnuită, raportat la suferinţa generată de incidentul în sine, apreciez că este nesemnificativă. Trauma suferită de minoră, victima câinelui maidanez, se va întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, neexistând o opinie unitară cu privire la modul în care afectează psihicul minorilor astfel de traume, prin urmare despăgubirea obţinută nu este suficientă. În ceea ce priveşte suferinţa părinţilor, care datorită acestui incident au pierdut un copil, mama suferind un avort la câteva zile de la incident, este lesne de înţeles. Aceştia au suferit un dublu prejudiciu, unul generat de suferinţă copilului muşcat de câine, care ar putea să nu mai fie niciodată acelaşi, şi unul personal generat de pierderea unei sarcini şi de vinovăţia resimţită ca părinte, care nu a putut face mai mult pentru copilul lui. Astfel încât, despăgubirea acordată prin sentinţă apare a fi insuficientă”, a declarat avocata Carmen Bordei.

„Ducem o luptă tăcută, dar extrem de importantă pentru siguranţa românilor şi a familiilor lor. Nu ne sprijină nimeni, nu este o cauză populară, deşi ceea ce noi solicităm este să nu mai existe câini pe străzi, exact aşa cum prevede şi legea. Lăsaţi pe stradă, câinii fără stăpân pot ataca oameni sau pot fi chiar ei victimele abuzurilor. Locul lor nu este pe stradă iar primarii trebuie să înţeleagă că este responsabilitatea lor directă să găsească soluţii pentru a aplica legea”, spune Ana Măiţă, unul dintre membrii fondatori ai asociaţiei.

Conform comunicatului IRUC, Primăria Mediaş nu şi-a asumat niciun moment răspunderea încercând să dea vina pe parinţi pentru incident.