- Hackerii și infractorii au sustras 8 milioane de dolari de la americani în primele șapte luni ale anului.
- Schemele de sextorsiune sau șantaj sexual sunt foarte comune și profitabile pentru infractori.
- Cele 16.000 de plângeri sunt practic o mică parte din numărul real.
- De obicei, șantajistul inițiază schimbul de imagini sexuale.
Conform datelor Biroului Federal de Investigații, hackerii și infractorii au sustras 8 milioane de dolari de la americani în primele șapte luni ale anului, șantajându-i cu privire la publicarea de imagini cu caracter sexual dacă victimele nu plătesc o taxă, relatează cyberscoop.
Alerta FBI făcută publică joi și a dovedit ceea ce mulți experți în criminalitate cibernetică bănuiau: schemele de sextorsiune sau șantaj sexual, sunt foarte comune și profitabile. FBI a primit peste 16.000 de sesizări din partea mai multor victime, iar aproximativ jumătate dintre denunțuri au venit de la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani.
16.000 de plângeri, însă doar o fracțiune din totalul real
Cele 16.000 de plângeri sunt practic o mică parte din numărul real, fiindcă victimele infracțiunilor de natură sexuală aleg uneori să nu divulge infracțiunile la poliție din diverse motive, printre care teama de represalii sau prezumția că nu vor fi ajutate de poliție în rezolvarea problemei.
Potrivit agenției, numărul de plângeri din 2021 indică o „creștere semnificativă”, dar nu se știe cu precizie care este proporția exactă a acestei creșteri.
Centrul de reclamații privind infracțiunile pe internet al FBI, care ține evidența plângerilor, a declarat că în 2020 au fost înregistrate peste 76.000 de cazuri de șantaj, un total care pare să cuprindă diverse tipuri de șantaj digital, precum și sextorsiunea. În 2020, potrivit studiului FBI, peste 23.000 de persoane au fost victime ale escrocheriilor de tip romantic, în care escrocii profită de victime pretinzând că sunt îndrăgostiți.
Potrivit celui mai recent raport al FBI, multe dintre cele 16.000 de plângeri primite de birou între 1 și 31 iulie au urmat un model similar. „Majoritatea victimelor raportează că contactul inițial cu escrocul este reciproc și se face prin intermediul site-urilor și aplicațiilor de dating”, se precizează în comunicat. „La scurt timp după întâlnire, escrocul solicită ca interacțiunea să fie mutată de pe site-ul sau aplicația respectivă pe o altă platformă de mesagerie.”
Care este metoda șantajului sexual?
De obicei, șantajistul inițiază schimbul de imagini sexuale și apoi cere bani pentru a păstra confidențialitatea conținutului. În luna august, un judecător federal a decis să condamne un bărbat din New York la trei ani de pușcărie pentru că a pătruns în conturile de socializare a zeci de studente universitare pentru a avea acces la poze nud.
Un alt caz din acest an, are în vedere un individ din New York, care a mărturisit că a furat poze de la cel puțin 14 oameni, pretinzând că este prietenul sau iubitul lor.