• John McAfee a fost arestat în Spania și urmează să fie extrădat în Statele Unite, unde a fost acuzat de evaziune fiscală, potrivit BBC.
  • McAfee nu a depus nicio declarație fiscală din 2014 până în 2018, pentru venituri de peste 23 de milioane de dolari.
  • Dacă va fi condamnat, ar putea risca 30 de ani de închisoare.

John McAfee, fondatorul software-ului antivirus care îi poartă numele, a fost arestat în Spania și aşteaptă să fie extrădat în Statele Unite, unde a fost acuzat de fraudă și  evaziune fiscală, potrivit BBC News.

Procurorii spun că acesta nu a depus declarații fiscale timp de patru ani, în ciuda faptului că a câștigat milioane de dolari din activitatea de consultanță, din discursuri ținute la evenimente, din criptomonede și din vânzarea drepturilor pentru un documentar despre viața lui.

Niciuna dintre acuzații nu are legătură cu firma de software care îi poartă numele.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

El este de asemenea acuzat de nedeclararea unor bunuri, printre care un iaht și un imobil, trecute pe numele altora.

Dacă va fi condamnat, ar putea ajunge la 30 de ani de închisoare.

Autoritățile susțin că McAfee a făcut între 2017 și 2018 peste 23 de milioane de dolari prin „valorificarea faimei sale”, promovând șapte oferte de criptomonede, fără a dezvălui că a fost plătit pentru a face acest lucru.

Agenţia SUA pentru valori mobiliare și operaţiuni bursiere (SEC) vrea să-i interzică permanent accesul la funcții de conducere în cadrul oricărei companii listate sau al oricărei companii care depune rapoarte la SEC.

În plus, garda de corp a lui McAfee, Jimmy Watson, a fost acuzat, printre altele, de complicitate la vânzarea de monede digitale.

Nici el, nici McAfee nu au comentat public acuzațiile.

McAfee este o figură controversată în sectorul tehnologiei. El a devenit cunoscut în 1980, când a fondat o companie care a lansat primul software de antivirus comercial – McAfee VirusScan, punând bazele unei industrii de miliarde de dolari.

Deși afacerea inițială a fost vândută companiei Intel, McAfee dezvoltă în continuare produse proprii de securitate cibernetică.

În trecut McAfee și-a exprimat disprețul față de plata impozitelor, anul trecut postând pe Twitter că nu a depus declarații fiscale de opt ani pentru că „impozitarea este ilegală”.