• Paul Whelan este acuzat de ruși de spionaj în favoarea SUA, scrie BBC.
  • Luni, un tribunal din Rusia l-a declarat vinovat.
  • Fostul pușcaș marin a fost condamnat la 16 ani de închisoare, plus muncă silnică în Rusia.

Acuzat de spionaj în Rusia, în favoarea SUA, fostul pușcaș marin, Paul Whelan a fost condamnat la 16 ani de închisoare și muncă silnică în Rusia. După un proces cu ușile închise, luni, un tribunal din Rusia l-a declarat vinovat.

Acum 18 luni, Paul Whelan a fost încătușat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, „în timp ce comitea un act de spionaj”. Moscova susţine că Whelan în vârstă de 50 de ani, a fost prins în flagrant cu un stick USB conţinând informaţii clasificate. 

Înainte ca să fie dată sentința, Whelan a spus că procesul de judecată care are loc cu ușile închise, este o rușine pentru ruși. Ambasadorul SUA la Moscova spune că această condamnare ar putea dăuna relației dintre cele două țări.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
Sursa foto: Profimedia

Whelan a pledat nevinovat și spune că totul i-a fost înscenat. Avocatul său spune că Whelan a căzut într-o capcană întinsă de către una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un dispozitiv USB ce conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia.

Inițial parchetul rus a cerut ca Paul Whelan să fie condamnat la 18 ani de detenţie în regim sever.