Polițiștii au decis să urmeze calea aleasă de militari și să alerteze opinia publică și, mai ales, clasa politică asupra unei situații de o tensiune insustenabilă în Franța, agravată cu fiecare zi, în ceea ce privește ordinea și securitatea cetățenilor.

O manifestație a fortelor de ordine este prevazută miercuri, 19 mai, în fața Adunării Naționale.

O scrisoare semnată de 93 de polițiști în retragere adresată președintelui Republicii, guvernului și parlamentarilor denunță „descompunerea“ căreia îi face față Franța și cer ca „totul să fie făcut pentru a pune capăt situației grave pe care o traversează Franța în materie de securitate și liniște publică“.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Acuzațiile se îndreaptă în special spre justiție, acuzată că este „deficitară“, nici condamnările, nici executarea acestora nefiind pe măsura gravitații actelor comise. Tribuna, publicată pe câteva situri de petiții online, a strâns în câteva ore peste 25.000 de semnături de susținere.

Fară surpriză, șeful poliției, Frédéric Veaux, le cere semnatarilor, așa cum a cerut colegul său de la Apărare, să urmeze „datoria de rezervă“ pe care o au în calitate de foști polițiști. Scrisoarea a stârnit însă mai degrabă furie, în condițiile în care situația continuă să se degradeze în special în cartierele dificile.

Motivul furiei polițiștilor francezi

Evenimentul care a făcut să explodeze furia polițiștilor a fost rănirea gravă a unui camarad al lor la Lyon, noaptea trecută, în timpul unei intervenții împotriva traficanților de droguri. Polițistul se afla între viață și moarte, pronosticul său vital este angajat. Iar acest nou incident vine la doar o zi după omagiul național în memoria unui alt polițist împușcat la Avignon la începutul săptămânii, tot de către traficanții de droguri.

După un alt omagiu național în onoarea unei polițiste înjunghiate săptămânile trecute chiar într-un comisariat din Rambouillet, în strigăte de „Allah Akhbar!“. Sâmbăta trecută, după manifestațiile de 1 mai, 4 polițiști au fost răniți grav, cu arme albe, la Fréjus, un altul la Bordeaux.

Sindicatul polițiștilor anunță organizarea unui miting

Sindicatul Alliance, al polițiștilor, a anunțat organizarea unui miting în fața Adunării Naționale miercuri, 19 mai. Surpriza nu este aceasta, ci aceea a unei adeziuni nete din partea opiniei publice: 86% dintre cei sondați susțin sau manifestă simpatie față de mișcarea de revoltă a polițiștilor.

Peste 20.000 de polițiști răniți anual în exercițiul funcțiunii

Tensiunea care se face simțită în aceste zile nu este nici accidentală și nici recentă. În cartierele dificile, „zone abandonate ale republicii“, se duce un adevărat război de gherilă de zeci de ani, situația agravându-se pe zi ce trece. Aplaudați după atentate, polițiștii sunt însă luați drept țintă atât în timpul unor manifestații sindicale cât și în cartierele pe care le supraveghează.

Delicvenții organizează adevărate capcane pentru a-i atrage pe polițiști în zonele pe care le stăpânesc, atacându-i apoi în haită, uneori cu arme grele. Comisariatele din periferii sunt atacate cu mortiere, polițiștii sunt uneori nevoiți să se baricadeze în interior în așteptarea întăririlor.

Sunt citate adesea cazurile polițiștilor arși de vii în propria mașină sau a cuplului ucis cu cuțitul în fața copilului de câțiva ani care a fost recuperat, după un asalt spectaculos, de către camarazii polițiștilor asasinați, într-o baie de sânge.

Acestea sunt poate cele mai spectaculoase, dar, în fiecare zi, în Franța, în medie 18 polițiști sunt răniți grav în exercițiul funcțiunii. O cifră și mai impresionantă a fost prezentată în octombrie într-un raport în fața Senatului, raport care vorbește despre 20.306 polițiști răniți în cursul anului 2018, cam tot atâta în 2019. 12 polițiști au murit în timpul unor atacuri teroriste care i-au vizat direct. Pe fondul agitației iscate de cele două tribune ale militarilor și, mai ales, al alegerilor regionale din iunie, prezidențiale din mai și parlamentare din iunie 2022, revolta polițiștilor este un semnal extrem de grav, unul în plus, privind starea națiunii.