• Cristian Rizea s-a stabilit în Chișinău și duce o viața de lux
  • El a fost ajutat de oameni de afaceri și de politicieni de top din Republica Moldova
  • Deputatul fugar conduce o mașină scumpă, duce copiii la o școală privată și întreține o amantă

Reporterii GÂNDUL.RO prezintă o anchetă ce îl are în vizor pe fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat penal și dat în urmărire internațională. Jurnaliștii notează că el a reușit să se stabilească în capitala Republicii Moldova și să ducă o viața aparent liniștită.

Cristian Rizea locuiește în centrul Chișinăului, în complexul Crown Plaza Park, conduce un bolid de lux și duce copiii la o școală privată. „Întreține o soție casnică și o amantă, iar majoritatea timpului și-l împarte între restaurantele de lux și apartamentul amantei. Sursele noastre indică faptul că Rizea merge aproape zilnic la amanta lui”, mai spun jurnaliștii de la GÂNDUL.RO.

Sursa: Gândul.ro

Cristian Rizea ar fi obținut cetățenia moldovenească în urmă cu doi ani, el suspectând faptul că va fi condamnat. Conform GÂNDUL.RO, documentele nu ar fi putut fi obținute „fără implicarea directă a funcţionarilor publici moldoveni afiliaţi PDM și PSRM, în special a celor care erau responsabili de pregătirea și semnarea decretelor de acordare a cetățeniei, adică direct din cabinetul Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Solicitarea de urgentare a acordării cetățeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deținea funcţia de consilier al Președintelui Republicii Moldova pe domeniul apărării și securității naționale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate)”

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Astfel, spune sursa citată, familia Rizea a ajuns la Chișinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019. „Pe lângă relația deja consolidată cu Serviciul de Securitate moldovean, prin prisma legăturii cu Gumeniuc, devenit adjunct, pentru a-și crea niște legături locale, Rizea a mai primit sprijinul unui fost coleg din PSD”, notează GÂNDUL.RO.

De altfel, deputat fugar ar fi ajutat de oameni de afaceri influenți precum Silvia Radu, candidată la funcția de președinte al Republicii Moldova în 2016 și Valentin Vizant, om de afaceri apropiat de politicieni din Chișinău din anturajul fostului președinte comunist Vladimir Voronin, precum și Vladimir Plahotniuc. De altfel, pe numele lui Vizant este înmatriculat bolidul de lux cu care circulă Rizea în Chișinău.

Sursa: Gândul.ro

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de judecătorii instanței supreme la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Procurorii spun că Rizea a cerut în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.

Banii au fost ceruţi în schimbul promisiunii lui Rizea, îndeplinită ulterior, că va interveni la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi Primăria comunei Chiajna astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorităţi.