• G. Iorgulescu: Nu sunt de acord cu diurnele magistraților, nu mi se pare normal.
  • Iorgulescu: Dificultățile sunt ale noastre, ale celor care ajungem prin instanțe.
  • Grefier: Vorbim despre subdimensionarea schemelor de personal.
  • Silvana Racoviceanu, avocat: La nivel individual, găsim și exemple de „așa nu”.
  • Grefier: Sunt sedii care nu respectă cerințele minime de sănătate și securitate.

De Ziua Justiției, te gândești la instanțe de judecată, la comunicatele de presă ale procurorilor și la robele avocaților. Însă te-ai gândit vreodată care sunt greutățile celor care lucrează în sistemul judiciar? Dar bucuriile? I-am întrebat noi.

Cătălin Trăistaru este grefier și lider de sindicat. E o voce puternică pentru colegii lui, pentru că se luptă pentru drepturile lor. Iată prin ce trec grefierii zilnic.

„Termenele sunt foarte scurte, volumul de activitate ne presează și nu se mai ajunge să se aplece asupra calității actelor procedurale. Mai degrabă am ajuns să scoatem hotărâri judecătorești la normă. Nu există niciun control al performanței, pentru că nu este normată munca. Cred că de aici ar trebui plecat să rezolvăm problemele din sistem. În continuare ne confruntăm cu sedii ale instanțelor și parchetelor care nu respectă cerințe minime de sănătate și securitate în muncă”, a declarat Cătălin Trăistaru, grefier si lider de sindicat.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

„Țara asta nu a băgat bani suficienți în ceea ce înseamnă instanțe și parchete”

Cum e firesc, există și cealaltă parte a monedei, adică bucuriile. Însă, Cătălin spune că acestea pălesc în fața greutăților: „Ar mai fi poate un salariu mediu în plată, dar dacă ne raportăm la orele suplimentare neplătite, la weekenduri în care lucrăm sau distanța față de familie, sau orele petrecute în timpul nopții și toate bolile care se strâng, să știți că nu mai sunt beneficii”.

Georgiana Iorgulescu, fost membru CSM și director al Centrului de Resurse Juridice, îți explică de ce există astfel de probleme.

„Cred că se mai confruntă ei cu o mare problemă din perspectiva logisticii. Adică țara asta nu a băgat bani suficienți în ceea ce înseamnă instanțe și parchete. Stau foarte mulți într-un birou în special grefierii. Au condițiile cele mai grele. Se întâmplă să nu aibă nici măcar sursă de lumină naturală. Nici judecătorii nu o duc cel mai bine și nici procurorii. Justiția a fost mult lăsată în urmă din punctul de vedere al resurselor umane și al logisticii”, a spus Georgiana Iorgulescu, directorul Centrului de Resurse Juridice.

Ce îi nemulțumește pe avocați

Ziua Justiției este și ziua avocaților. Și ei muncesc în fiecare zi în instanțe, în birouri și printre dosare. Dar altceva îi nemulțumește pe ei.

„Dificultățile sunt ceva mai mari în ultimii doi ani, digitalizarea a ajutat foarte mult, în același timp a înstrăinat foarte mult. Nu în ultimul rând, relațiile dintre oameni în societate s-au deteriorat în aceeași măsură în care s-au deteriorat în cadrul profesiei noastre – de altfel și formăm acest triunghi al justiției. Se resimt anumite relații tensionate între avocați și magistrați și procurori” – Silvana Racoviceanu, avocat.

Deși auzi tot timpul despre privilegiile magistraților, ale avocaților, iată care consideră Silvana că e principalul privilegiu: „Fără îndoială, primul răspuns pe care vi l-ar da orice coleg pe care îl întrebați legat de un lucru frumos al profesiei noastre este independența de care ne bucurăm”.