• Cartelul Jalisco, cunoscut pentru violența sa, a răspuns la politica mexicană „îmbrățișări, nu gloanțe” cu o politică proprie, relatează Associated Press.
  • Cartelul a răpit mai mulți polițiști ai unei unități de elită din statul Guanajuato și i-a torturat pentru a obține numele și adresele colegilor săi.
  • Acum, traficanții îi vânează și îi ucid pe polițiști la domiciliul lor, în fața familiilor lor.

Atacurile directe ale cartelului Jalisco asupra ofițerilor de poliție reprezintă cea mai directă provocare de până acum la adresa politicii președintelui Andrés Manuel López Obrador de a evita violența și de a respinge orice război împotriva cartelurilor.

Însă cartelul a declarat deja război guvernului, urmărind eradicarea unei forțe de elită a statului, cunoscută sub numele de „Grupul Tactic”. Traficanții de droguri spun că sunt tratați în mod nedrept de către polițiști.

„Dacă vreți război, veți avea parte de un război. Am arătat deja că știm unde vă aflați. Venim după voi toți”, se arată pe un banner semnat de cartel și pus pe o clădire din Guanajuato, în luna mai.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Pentru fiecare membru al firmei noastre (CJNG) pe care îl veți aresta, vom ucide doi dintre tacticienii voștri, oriunde s-ar afla, la casele lor, în mașinile lor”, a fost mesajul scris pe banner.

Polițiști răpiți de acasă, uciși și aruncați în stradă

Oficialii din Guanajuato – cel mai violent stat din Mexic, unde Jalisco se luptă cu bandele locale susținute de cartelul rival Sinaloa – au refuzat să comenteze câți membri ai grupului de elită au fost uciși până în prezent.

Dar poliția statului a recunoscut public cel mai recent caz, un ofițer care a fost răpit joi de la domiciliul său, ucis și corpul său aruncat pe o autostradă.

Analistul de securitate David Saucedo, cu sediul în Guanajuato, a declarat că au fost multe cazuri.

„Mulți dintre ofițeri au decis să dezerteze. Și-au luat familiile, și-au abandonat casele și fug și se ascund. CJNG (Cartelul Jalisco Noua Generație) vânează forța de elită a poliției din Guanajuato”, a declarat Saucedo.

Cifrele victimelor sunt greu de obținut, dar redacția Poplab a relatat că cel puțin șapte ofițeri de poliție au fost uciși în zilele lor libere până acum în acest an. În ianuarie, bărbați înarmați au intrat în casa unei femei polițist, i-au ucis soțul, au torturat-o și i-au aruncat corpul plin de gloanțe.

Într-un singur stat mexican au fost uciși mai mulți polițiști decât în SUA

Guanajuato a avut cel mai mare număr de polițiști uciși dintre toate statele mexicane cel puțin din 2018, potrivit Poplab.

Între 2018 și 12 mai, un total de 262 de polițiști au fost uciși, sau o medie de aproximativ 75 de ofițeri în fiecare an – mai mulți decât sunt uciși de focuri de armă sau alte agresiuni în medie în fiecare an în toate Statele Unite, care au o populație de 50 de ori mai mare decât cea din Guanajuato.

Problema din Guanajuato a devenit atât de gravă încât guvernul statului a publicat un decret special, pe 17 mai, pentru a oferi fonduri pentru mecanisme de protecție a polițiștilor și funcționarilor din penitenciare.

„Din nefericire, grupurile de crimă organizată și-au făcut apariția la domiciliile ofițerilor de poliție, ceea ce reprezintă o amenințare și un risc mai mare de pierdere a vieții, nu doar pentru aceștia, ci și pentru membrii familiilor lor”, potrivit decretului.

„Aceștia au fost forțați să își părăsească rapid locuințele și să se mute, astfel încât grupurile de crimă organizată să nu îi poată găsi”, se mai arată în document.

Oficialii de stat au refuzat să descrie măsurile de protecție sau să comenteze dacă ofițerii urmau să fie plătiți pentru a închiria noi locuințe sau dacă existau planuri de a construi complexe speciale de locuințe securizate pentru ei și familiile lor.

„Acesta este un război deschis împotriva forțelor de securitate ale guvernului de stat”, a precizat Saucedo.

Noua abordare a președintelui mexican este criticată

Președintele mexican López Obrador și-a făcut campanie în încercarea de a încerca să detensioneze conflictul drogurilor, descriind o abordare de tipul „îmbrățișări, nu gloanțe” pentru a aborda cauzele profunde ale criminalității.

De la preluarea mandatului, la sfârșitul anului 2018, el a evitat să se confrunte în mod deschis cu cartelurile și chiar a eliberat un important lider al cartelului pentru a evita vărsarea de sânge, spunând că preferă o politică pe termen lung de abordare a problemelor sociale, cum ar fi șomajul în rândul tinerilor, care contribuie la aderarea la bande.

Dar fostul ambasador american Christopher Landau a declarat, în aprilie, că López Obrador vede lupta împotriva cartelurilor de droguri „ca pe o distragere a atenției… Așa că, practic, a adoptat o agendă cu o atitudine destul de laissez-faire față de ei, ceea ce este destul de îngrijorător pentru guvernul nostru, evident”.