• Donald Trump a invocat Alien Enemies Act, o lege din 1798, pentru a deporta rapid presupuşi membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua, susținând că aceștia reprezintă o amenințare la adresa securității naționale.
  • Legea a fost utilizată anterior doar de trei ori în istoria SUA: în timpul Războiului din 1812 și al celor Două Războaie Mondiale.
  • Alien Enemies Act permite Președintelui să deporteze sau să rețină cetățeni ai unor națiuni considerate inamice în timp de război sau invazie, fără a respecta procedurile legale obișnuite.

Curtea Supremă a SUA i-a oferit lui Donald Trump o victorie juridică, permițându-i să invoce „Alien Enemies Act”, o lege din 1798 utilizată în mod tradițional doar în perioade de război, pentru a deporta rapid presupuşi membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua, scrie Reuters.

Decizia Curții Supreme a Statelor Unite vine după ce un judecător federal, James Boasberg, blocase temporar deportările pe 15 martie, susținând că legea permite astfel de acțiuni „doar în caz de război declarat sau invazie”.

Alien Enemies Act oferă președintelui puteri extinse pentru a deporta sau restricționa indivizi considerați o amenințare la adresa securității naționale în timp de război. Istoric, legea a fost folosită doar de trei ori: în timpul Războiului din 1812 și în timpul celor Două Războaie Mondiale.

Recomandări

TRUMP SE VEDE CU GOLDBERG
„RĂZBOIUL CARE N-AR FI”
CE CREDE PUTIN?
TRUMP DĂ VINA PE UCRAINA
GAZA RĂMÂNE FĂRĂ AJUTOR
UCRAINA PROPUNE PACEA

Trump a justificat utilizarea acestei legi susținând că Tren de Aragua reprezintă o „invazie” și o amenințare la adresa SUA, fiind desemnată organizație teroristă străină.

Deportările au fost realizate în ciuda unei ordonanțe judecătorești care solicita oprirea acestora. Administrația Trump a argumentat că „avioanele cu deportați părăsiseră spațiul aerian al SUA, înainte ca ordinul scris să fie emis”, ignorând ordinul verbal anterior.

Această decizie a fost criticată de grupuri pentru drepturile omului și judecători federali, care au comparat tratamentul venezuelenilor cu cel al naziștilor internați în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În urma decretului lui Trump, peste 200 de venezueleni au fost trimiși într-o închisoare din El Salvador, cunoscută pentru condițiile dure.

Președintele El Salvador, Nayib Bukele, a reacționat ironic pe rețelele sociale la ordinul judecătorului american prin care solicita întoarcerea avioanelor, afirmând: „Ups… Prea târziu”.

Citește și