- O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC.
- Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram.
- Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul.
O studentă a fost amenințată cu până la 10 ani de închisoare pentru o postare pe Instagram despre războiul din Ucraina, relatează BBC. Olesya Krivtsova se află în arest la domiciliu în orașul nordic Arhangelsk. Studenta în vârstă de 20 de ani de la o universitate locală are o brățară electronică pe picior, iar poliția o poate urmări.
Infracțiunea lui Olesia este că a distribuit postări împotriva războiului în Ucraina pe Instagram, o rețea socială declarată extremistă de autoritățile ruse după invazia țării vecine din februarie anul trecut. Una dintre postări se referea în mod special la explozia podului din Crimeea din octombrie.
„Am distribuit o poveste pe Instagram despre pod, vorbind despre cât de fericiți sunt ucrainenii pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat studenta rusă pentru BBC. Olesya a publicat, de asemenea, o postare de la prietenul ei militar. Și atunci a început drama, potrivit BBC.
„Vorbeam la telefon cu mama mea când am auzit ușa de la intrare deschizându-se. Au intrat o mulțime de polițiști. Mi-au luat telefonul și mi-au ordonat să mă întind pe podea”, și-a amintit studenta de 20 de ani.
Olesya a fost acuzată că a justificat terorismul și a discreditat forțele armate ruse. Ea riscă până la 10 ani de închisoare. Aflată în arest la domiciliu, ea nu are voie să vorbească la telefon sau să acceseze internetul. Studenta rusă are un tatuaj pe piciorul drept care îl reprezintă pe președintele Vladimir Putin sub forma unui păianjen cu inscripția orwelliană „Big Brother te urmărește”.
Cu toate acestea, Olesya nu a fost remarcată de „Big Brother”, iar poliția ar fi acționat în urma unui raport al colegilor ei, notează BBC. Un prieten i-a arătat tinerei un chat de grup în care colegii de la universitate îi criticau comportamentul: „Expunerea este datoria patriotului”, se arată într-un comentariu.
Cei care discutau pe chat au fost numiți ulterior în instanță ca martori ai acuzării. A trecut un an de când Kremlinul a ordonat așa-numita operațiune militară specială în Ucraina, așa cum numește invazia militară pe scară largă a țării vecine, subliniază BBC. La doar câteva săptămâni după atac, președintele Putin a făcut apel la publicul rus să separe „adevărații patrioți de ticăloși și trădători”.
De atunci, în întreaga Rusie au fost raportate denunțuri în stil sovietic ale criticilor de război. Printre acestea se numără cazuri de studenți care își trădează profesorii, precum și denunțuri împotriva colegilor. Autoritățile ruse se așteaptă la un sprijin total și decisiv pentru ofensiva din Ucraina, iar criticile publice, inclusiv împărtășirea postărilor străine pe rețelele de socializare, sunt periculoase. Mesajul patriotic este convingător. Pe străzile din Arkhangelsk, există puțină simpatie pentru rușii judecați pentru comentarii împotriva războiului, notează BBC.