Indonezia adoptă un nou cod penal care va pedepsi cu închisoare sexul în afara căsătoriei

  • Parlamentul indonezian ar urma să adopte un nou cod penal care va pedepsi sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare.
  • Coabitarea înainte de căsătorie este, de asemenea, interzisă.
  • Un proiect anterior al codului urma să fie adoptat în 2019, dar a declanşat proteste la nivel naţional.

Parlamentul indonezian ar urma să adopte un nou cod penal care va pedepsi sexul în afara căsătoriei, cu o pedeapsă de până la un an de închisoare. Coabitarea înainte de căsătorie este, de asemenea, interzisă. După zeci de ani de pregătire, noul cod penal ar urma să fie adoptat la 15 decembrie, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al justiţiei din Indonezia, Edward Omar Sharif Hiariej.

Suntem mândri să avem un cod penal care este în conformitate cu valorile indoneziene”, a declarat el.

Bambang Wuryanto, un deputat implicat în acest proiect, a declarat că noul cod ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare. Proiectul are sprijinul unor grupuri islamice într-o ţară în care conservatorismul este în creştere, deşi opozanţii susţin că acesta anulează reformele liberale adoptate după căderea liderului autoritar Suharto în 1998.

Un proiect anterior al codului urma să fie adoptat în 2019, dar a declanşat proteste la nivel naţional. Zeci de mii de persoane au manifestat atunci împotriva unei serii de legi, în special a celor considerate a reglementa moralitatea şi libertatea de exprimare, despre care au spus că ar restrânge libertăţile civile.

Criticii spun că, de atunci, au fost aduse modificări minime la cod, deşi guvernul a organizat în ultimele luni consultări publice în întreaga ţară. Printre modificările care au fost făcute se numără o dispoziţie care ar putea permite comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viaţă după 10 ani de bună purtare.

Incriminarea avortului, cu excepţia victimelor violului, şi pedeapsa cu închisoarea pentru „magie neagră” rămân în lege. Potrivit ultimului proiect, datat 24 noiembrie, consultat de Reuters, sexul în afara căsătoriei, care poate fi raportat doar de rudele apropiate, este pasibil de o pedeapsă maximă de un an de închisoare.

Insultarea preşedintelui, o acuzaţie care poate fi raportată doar de către preşedinte, are o pedeapsă maximă de trei ani. Indonezia, cea mai populată naţiune cu majoritate musulmană din lume, are sute de reglementări la nivel local care discriminează femeile, minorităţile religioase şi persoanele LGBTQ+.

Modificările aduse codului ar reprezenta un „regres uriaş pentru democraţia indoneziană”, a declarat Andreas Harsono de la Human Rights Watch.

Ministrul adjunct al justiţiei a respins criticile, afirmând că versiunea finală a proiectului va asigura că legile regionale respectă legislaţia naţională, iar noul cod nu va ameninţa libertăţile democratice. O versiune revizuită a codului penal a fost discutată de când Indonezia şi-a declarat independenţa faţă de olandezi, în 1945.