Instanța confirmă că Donald Trump se va preda marți. Detalii despre audierea fostului președinte

  • Marţi, 4 aprilie, Donald Trump se va înfăţişa instanţei din New York City.
  • Ieri, s-a aflat că un mare juriu din statul New York l-a pus sub acuzare pe Trump în legătură cu scandalul din 2016.
  • Trump a devenit primul fost președinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzații penale.

Trump poate candida în continuare la președinție – chiar dacă a fost pus sub acuzare

Chiar dacă a fost pus sub acuzare de un mare juriu din Manhattan, el poate candida în continuare la președinție în 2024. Trump și-a anunțat candidatura în noiembrie.

Constituția cere doar trei lucruri candidaților:

Să fie cetățean de origine americană.
Să aibă cel puțin 35 de ani.
Să fie rezident al SUA de cel puțin 14 ani.
Din punct de vedere politic, este poate mai dificil pentru un candidat pus sub acuzare, care ar putea deveni un condamnat penal, să obțină voturi. Procesele nu-i lasă pe candidați să-ți promoveze campaniile, dar nu le este interzis să candideze sau să fie aleși.

Există câteva mențiuni atât în Constituție, cât și în cel de-al 14-lea și al 22-lea amendament, dintre care niciunul nu se aplică în prezent lui Trump în cazurile considerate a fi cele mai apropiate de o punere sub acuzare formală.

Avocatul lui Michael Cohen spune că șansele de reușită a unei moțiuni de respingere a procesului împotriva lui Trump sunt „foarte mici”

Lanny Davis, avocatul lui Michael Cohen, consideră că șansele de succes ale unei moțiuni de respingere a acuzației fostului președinte Donald Trump sunt „foarte mici”.

„Există atât de multe dispute factuale cu privire la aspectele materiale”, a declarat Davis pentru CNN, răspunzând comentariilor avocatului lui Trump, Jim Trusty. „O instanță nu privează un juriu de a lua o decizie. O moțiune de respingere este o decizie de a priva de un proces cu juriu și acesta este un standard foarte ridicat ca avocat. Este foarte rar ca un judecător să refuze unui juriu dreptul de a decide disputele factuale”.

Republicani celebri se pronunță cu privire la punerea sub acuzare istorică a lui Trump

Guvernatorul republican al Virginiei, Glenn Youngkin: Youngkin l-a apostrofat pe procurorul districtului Manhattan, Alvin Bragg, în legătură cu punerea sub acuzare a marelui juriu.

„Acesta este procurorul care a spus tuturor că va merge să facă acest lucru pentru a fi ales”, a declarat guvernatorul republican reporterilor din Virginia. Youngkin îi luase apărarea lui Trump pe Twitter joi seară, fără a-l menționa pe fostul președinte. El a scris că este „dincolo de orice îndoială” că Bragg „a pus sub acuzare un fost președinte și actual candidat la președinție pentru un câștig pur politic”.

Senatorul din Alaska, Lisa Murkowski: Murkowski a vorbit, într-o declarație pentru CNN, despre „grăba de a judeca individual” cu privire la punerea sub acuzare a lui Trump înainte de a auzi dovezile.

„Urmăresc situația juridică a lui Donald Trump pe măsură ce se desfășoară. Nimeni nu este mai presus de lege în această țară, dar toată lumea merită un proces juridic corect. Punerea sub acuzare a unui fost președinte este fără precedent și trebuie să fie tratată cu cea mai mare integritate și control”, a scris ea. „În loc să ne grăbim să judecăm individual, trebuie, de asemenea, să evaluăm dovezile pe măsură ce devin disponibile și să le folosim pentru a ne informa opiniile și declarațiile despre ceea ce se întâmplă de fapt.”

Stormy Daniels consideră că punerea sub acuzare a lui Trump este o eliberare, dar spune că se teme pentru siguranța ei

Punerea sub acuzare de către marele juriu a fostului președinte american Donald Trump a fost o „răzbunare”, „monumentală” și „epică”, a declarat starul de filme pentru adulți Stormy Daniels pentru ziarul britanic The Times.

Daniels a mai spus că a primit un torent de abuzuri la câteva ore de la punerea sub acuzare și că, pentru prima dată, este speriată.

„Numărul și intensitatea sunt aceleași ca și prima dată, dar de data aceasta sunt de-a dreptul violente”, a declarat Daniels în interviul publicat vineri.
„Este deosebit de înfricoșător pentru că Trump însuși incită la violență și o încurajează”, a adăugat ea.

Daniels ar fi trebuit să apară vineri după-amiază la TalkTV din Marea Britanie pentru un interviu în exclusivitate cu gazda Piers Morgan. Piers Morgan a scris pe contul său oficial de Twitter că Daniels a fost nevoită să „amâne brusc” interviul cu câteva minute înainte ca acesta să înceapă din cauza unor „probleme de securitate”.

Un judecător aprobă cererea de publicare a actului de acuzare împotriva lui Trump

Judecătorul care supraveghează cazul împotriva fostului președinte Donald Trump a aprobat joi un ordin prin care i-a admis cererea procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, de a dezvălui public un rechizitoriu – în prezent sigilat – care a fost returnat de un mare juriu la începutul zilei împotriva fostului președinte Donald Trump.

Instanța a ordonat procurorului districtual autorizarea de a dezvălui decizia marelui juriu „la constatarea că această dezvăluire către public că marele juriu a returnat o factură adevărată în cazul menționat mai sus și că respectivul rechizitoriu a fost depus la Curte ar fi în interesul public și o exercitare adecvată a puterii de apreciere a Curții” , potrivit documentului.

Lectura dosarului – Poporul statului New York, împotriva lui Donald J. Trump – este printre primele care au fost desigilate în caz, în timp ce publicul așteaptă desigilarea rechizitoriului.

Este puțin probabil ca Trump să petreacă o zi în închisoare – avocat

Conform unui avocat federal de apărare, există o șansă redusă ca Donald Trump să petreacă vreo zi în închisoare în urma unei anchete privind banii plătiți pentru a cumpăra tăcerea actriței de filme pentru adulți, Stormy Daniels, cu care s-ar fi avut o aventură.

Vorbind pentru BBC News, Ronald Chapman II a explicat că, deși plata nu este în sine ilegală, aceasta poate deveni o infracțiune – pedepsită cu cel puțin un an de închisoare – dacă plata este deghizată ca o cheltuială de afaceri sau folosită pentru a acoperi alte activități infracționale.

Dar a adăugat: Părerea mea este că este puțin probabil ca Donald Trump să petreacă o zi în închisoare.

Consider că acuzațiile ce i se pot aduce presupun infracțiuni cu pedepse de patru sau cinci ani, deci cel mai mult timp pe care un posibil infractor îl poate petrece în detenție pentru aceste infracțiuni este limitat la această durată maximă.”

În mod obișnuit, persoanele cu aceste infracțiuni de nivel scăzut ar primi o sentință de tip probațiune, o amendă. Și având în vedere că în acest caz comportamentul nu este deosebit de grav, nu cred că ar vedea deloc interiorul unei celule de închisoare” .

ȘTIRE INIȚIALĂ

Donald Trump va apărea în fața unui tribunal din New York la începutul săptămânii viitoare pentru a răspunde acuzațiilor penale în legătură cu presupusul său rol în schema de plată a unor sume de bani pentru tăcere și mușamalizare în care a fost implicată vedeta de filme pentru adulți Stormy Daniels, care datează din timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

Oficiali ai tribunalului din New York au confirmat că fostul președinte este așteptat să se prezinte marți la ora 14:15, ora estului (21:00 EST), potrivit unui purtător de cuvânt al instanței, pentru a fi pus sub acuzare, scrie The Independent.

Trump se confruntă cu peste 30 de acuzații de fraudă în afaceri

Joi, Trump a devenit primul fost președinte din istoria SUA care se confruntă cu acuzații penale, după ce marele juriu din Manhattan care a investigat rolul său în aceste plăți a votat pentru punerea sa sub acuzare.

Mai multe rapoarte sugerează că Trump se confruntă cu peste 30 de acuzații de fraudă în afaceri, deși detaliile acuzării nu sunt încă cunoscute.

Vineri dimineață, avocatul său, Joe Tacopina, a început o nouă campanie în care a insistat că există ,,zero șanse” ca fostul președinte să accepte un acord de recunoaștere a vinovăției în procesul penal.

Fostul președinte a răbufnit în legătură cu inculparea în declarații postate pe platforma sa socială Truth Social în cursul nopții de joi spre vineri spre vineri, în care s-a revoltat împotriva acuzațiilor de ,,corupție” , a afirmat că nu poate avea parte de un proces echitabil la New York și s-a luat de judecătorul Juan Merchan, care este desemnat să se ocupe de acest caz.