• Iohannis spune că nu vrea să redea SRI atribuţiile în urmărirea penală
  • SRI a fost eliminat de Curtea Constituţională după scandalul protocoalelor speciale
  • Există un grup de nostalgici care-şi doresc întoarcerea serviciilor secrete în anchetele penale

Preşedintele Iohannis e hotărât să ţină justiţia în afara “câmpului tactic” al SRI. Iohannis anunţă că nu intenţionează să redea SRI atribuţiile în urmărirea penală, eliminate de Curtea Constituţională după scandalul protocoalelor speciale. Declaraţia lui Iohannis vine după ce CSAT şi-a stabilit ca prioritate revizuirea legislaţiei privind siguranţa naţională, iar Ministerul Justiției a lansat în dezbatere noile legi ale justiţiei.

Klaus Iohannis, președintele României: „Nu intenţionez să am iniţiativă şi să dau serviciilor atribuţii în cadrul urmăririlor penale sau a proceselor penale. Aceste lucruri, urmărirea penală se face de către procurori, iar judecarea speţelor se face de către judecători. Serviciile secrete şi serviciile speciale nu au ce căuta în acest domeniu. Nu intenţionez să modific sau să solicit modificarea legilor în sensul de a reveni la situaţia anterioară.“

Jurnalistul Sorina Matei consideră că Iohannis a avut o atitudine fără echivoc, în ton cu abordarea europeană a acestui subiect.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII
MESAJUL REGELUI CHARLES
BEYONCE LANSEAZĂ UN NOU ALBUM
FORȚA DE REACȚIE NATO POATE INTRA ÎN ROMÂNIA

Sorina Matei, jurnalist Mediafax.ro: „Cred că este fără echivoc declaraţia de astăzi a preşedintelui Klaus Iohannis, cumva în abordarea europeană, în abordarea CEDO, în abordarea Curţii de Justiţie europene, care spune clar, şi asta este filozofia acestui continent, că serviciile de informaţii se ocupă cu informaţii şi nu cu cercetarea penală“.

Editorialistul Ion Cristoiu vede în răspunsul preşedintelui un răspuns tranşant la adresa nostalgicilor care-şi doresc revenirea serviciilor secrete în anchetele penale.

Ion Cristoiu, editorialist: „Întrebarea a fost pusă de Dan Tapalagă de la G4media, care face parte dintre jurnaliştii preocupaţi, chiar obsedaţi de reîntoarcerea serviciilor în procesul de cercetare penală. Însă el nu este singur, există o întreagă reţea, Sorina Matei o ştie, cu organizaţii de click, cu multe site-uri şi mulţi procurori care au nostalgia acestei întoarceri la binomul SRI-DNA. Deci caracterul tranşant, ca niciodată, Klaus Iohannis nu prea are momente din acestea, îmi spune mie c-a vrut să dea un semnal şi celor în numele cărora a vorbit Dan Tapalagă.“