Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile în cazul lui Ion Rădoi, preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al Sindomet Servcom, societate deţinută de USLM în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de folosire a influenţei şi şantaj, dar şi în cazul unei persoane fizice, administrator al unor firme, acuzat de de complicitate la folosirea influenţei.

Conform procurorilor, dosarul are ca obiect investigarea modalităţii în care au fost exploatate şi administrate spaţiile comerciale din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2003, Metrorex a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Sindomet Servcom, ce avea ca obiect exploatarea şi administrarea în comun a suprafeţelor din staţiile de metrou şi din căile de acces către metrou, care se pretau la organizarea de activităţi comerciale.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În realitate, Sindomet a controlat şi gestionat singură administrarea spaţiilor comerciale de la Metrou, având control total asupra modului de atribuire a contractelor de închiriere a spaţiilor comerciale, a modului de înfiinţare de noi spaţii comerciale şi a modul de stabilire a chiriei pentru spaţiul comercial închiriat, susţin anchetatorii.

Aceştia spun că o parte dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societate pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.

„În aceste condiţii, invocând existenţa unui litigiu cu SC Metrorex SA, SC Sindomet Servcom SRL a refuzat să procedeze la predarea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10.000.000 lei”, se arată în comunicatul DNA.

În perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Ion Rădoi, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru Sindomet şi comercianţi din spaţiile de la Metrou de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale ce funcţionau ilegal din luna septembrie 2018, mai arată procurorii.

Concret, acesta este acuzat că, pentru a-i determina pe reprezentanţii decizionali, Ministrul Transporturilor şi pe directorul general al Metrorex, să ajungă la o soluţie favorabilă intereselor sale ar fi organizat acţiunea de protest din 25 spre 26 martie 2021, care a avut ca şi consecinţă blocarea circulaţiei trenurilor din subteran pe durata aproape a întregii zile de 26 martie 2021, fapt ce a generat dificultăţi în realizarea transportului suprateran, în condiţiile stării de alertă.

De asemenea, Ion Rădoi este acuzat că ar fi coordonat angajaţii prezenţi la protestul ilegal, păstrând legătura cu aceştia pe toată durata desfăşurării lui, ar fi cooptat la protest comercianţi, beneficiari ai spaţiilor în litigiu, aflaţi sub coordonarea celuilalt inculpat, ar fi determinat angajaţii de la Metrorex prezenţi la locul de muncă, să-şi întrerupă programul şi ar fi determinat pe ceilalţi lideri de sindicat să mobilizeze salariaţi să participe la acţiunile de împiedicare a demolării spaţiilor comerciale.

De asemenea, conform procurorilor, liderul sindical „ar fi făcut demersuri în vederea identificării unor persoane cu funcţii de decizie la nivel politic, guvernamental şi local, pentru a interveni în sprijinul său, în favoarea susţinerii propriilor interese, cu scopul de a-i determina pe Ministrul Transporturilor şi pe Directorul General al Metrorex să renunţe la acţiunile de desfiinţare a spaţiilor comerciale de la metrou şi, ulterior, de a se bloca demararea procedurii de desfiinţare a spaţiilor respective”.

Cei doi inculpaţi nu au voie să părăsească ţara, să meargă la sediul USLM şi Sindomet şi să nu poarte arme. De asemenea, pentru Ion Rădoi procurorii au decis ca acesta „să nu desfăşoare activitatea de preşedinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina sa”.