• Habib Chaab a fost reținut în Iran din octombrie 2020.
  • El a dispărut în timpul unei vizite în Turcia și a fost judecat la Teheran.
  • Duminică, site-ul judiciar Mizan Online a declarat că Curtea Supremă a Iranului a confirmat sentința.

Justiția iraniană a confirmat duminică condamnarea la moarte a unui disident suedez-iranian pentru terorism”, la mai bine de doi ani de la dispariția sa pe un aeroport din Turcia. Habib Chaab a fost reținut în Iran din octombrie 2020, după ce a dispărut în timpul unei vizite în Turcia și a fost judecat la Teheran – care nu recunoaște dubla cetățenie.

Chaab, declarat vinovat de corupție pe pământ” pentru că a condus un grup rebel, a fost condamnat la moarte pe 6 decembrie. Duminică, site-ul judiciar Mizan Online a declarat că Curtea Supremă a Iranului a confirmat sentința.

Sentința de condamnare la moarte a lui Habib Farajollah Chaab pentru acuzația de corupție pe pământ… a fost aprobată de Curtea Supremă”, relatează Mizan. Acesta a precizat că a fost condamnat pentru formarea, gestionarea și conducerea unui grup rebel numit Harakat al-Nidal, precum și pentru conceperea și executarea a numeroase operațiuni teroriste în provincia Khuzestan”.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Iranul a acuzat Harakat al-Nidal de cooperare cu alte grupuri teroriste”, inclusiv într-un atac din 2018 asupra unei parade militare din Ahvaz, capitala provinciei Khuzestan, care, potrivit autorităților, a ucis 25 de persoane și a rănit aproape 250.

Chaab este cea mai recentă persoană condamnată la moarte din cauza apartenenței la Harakat al-Nidal, sau Mișcarea de luptă arabă pentru eliberarea Ahvazului, pe care Iranul o consideră un grup terorist”.

Procurorii iranieni au declarat că principalul obiectiv al grupului era dezintegrarea provinciei iraniene Khuzestan” din sud-vestul țării. Potrivit acuzării, alți lideri ai Harakat al-Nidal sunt stabiliți în Danemarca, Olanda și Suedia, iar grupul primește sprijin financiar și logistic din partea Arabiei Saudite.

Săptămâna trecută, Mizan a declarat că un tribunal din Ahvaz a condamnat la moarte șase membri ai grupului pentru atacuri efectuate la ordinele liderilor lor europeni”. Aceștia au fost găsiți vinovați de operațiuni armate” între 2017 și 2019, care au ucis patru persoane, inclusiv un soldat și doi membri ai forței paramilitare Basij din Iran, se arată în raport.

Televiziunea de stat iraniană difuzase o înregistrare video a lui Chaab în care acesta revendica responsabilitatea pentru atacul de la parada militară din 2018 și recunoștea că lucrează cu serviciile de informații saudite. Khuzestan, o regiune bogată în petrol, găzduiește o minoritate arabă numeroasă, iar populația sa se plânge de mult timp de marginalizare.

Iranul execută anual mai multe persoane decât orice altă națiune, cu excepția Chinei, potrivit unor grupuri de apărare a drepturilor, inclusiv Amnesty International. De la începutul anului, trei cetățeni cu dublă cetățenie, inclusiv Chaab, au fost condamnați la moarte sau executați pentru acuzații legate de securitate, potrivit sistemului judiciar.

În ianuarie, sistemul judiciar l-a executat pe Alireza Akbari, un fost oficial iranian cu cetățenie britanică care fusese condamnat pentru spionaj, aducând astfel o nouă tensiune în legăturile tensionate dintre Londra și Teheran. În februarie, tribunalul revoluționar din Teheran l-a condamnat la moarte pe germano-iranianul Jamshid Sharmahd, în vârstă de 67 de ani, pentru legătura sa cu un atentat mortal cu bombă la o moschee în 2008.