• Procurorii ceruseră inițial o condamnare la 15 ani de închisoare
  • Judecătoarea a decis pentru o sentință mai blândă, de „doar” 12 ani și 6 luni
  • Istoricul rus decorat cu Legiunea de Onoare și-a ucis amanta anul trecut

Un tribunal din Sankt Petersburg a condamnat vineri un istoric rus la 12 ani și jumătate de închisoare pentru uciderea și mutilarea fostei amante, relatează NDTV.

Cazul s-a întâmplat anul trecut iar acum a fost dat verdictul. Oleg Sokolov, profesorul în cauză, a primit și distincția Legiunea de Onoare din partea Franței, în 2003. Legiunea de Onoare este cea mai înaltă decorare civilă și militară franceză, instituită în 1802.

Procesul a început în iunie după întârzieri din cauza pandemiei de coronavirus.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Era conștient de acțiunile sale în momentul crimei”, a spus judecătoarea în timp ce citea verdictul, adăugând că intenția de a ucide a apărut „brusc”. Sokolov a fost arestat în noiembrie 2019 după ce a fost scos din râul Moika din Saint Petersburg, în timp ce era beat și purta un rucsac cu brațele unei femei în el.

Istoricul a pledat vinovat de acuzațiile de asasinare a femeii, Anastasia Yeshchenko, dar a spus că a comis crima în timpul unei dispute cu aceasta. Avocatul lui Sokolov, Serghei Lukyanov, a declarat că apărarea „nu este de acord” cu sentința, dar va decide dacă va face recurs după ce va primi o copie a verdictului. Săptămâna trecută, instanța a ascultat ultimele argumente în acest caz, iar procurorii au solicitat o pedeapsă de 15 ani de închisoare.

Părinții victimei au participat și ei la proces. Avocatul lor a declarat reporterilor că, chiar dacă nimic nu le poate aduce fiica înapoi, familia nu intenționează să facă apel la verdict pentru a solicita o sentință mai dură.

Istoricul, pasionat de Napoleon Bonaparte

Sokolov a predat istorie la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg,. Istoricul decorat a scris mai multe cărți despre Napoleon Bonaparte și a condus deseori reconstituiri istorice ale campaniei ruse a împăratului francez din 1812.

Crima a iscat un scandal în Rusia după ce mulți dintre studenții săi au spus că Sokolov a manifestat un comportament inadecvat în trecut și au cerut investigarea conducerii universității.

În fiecare an, aproape 16,5 milioane de femei din toată Rusia sunt victime ale violenței domestice, potrivit activiștilor. Cu toate acestea, eforturile de a face loc unei legi pe aecest subiect și de a proteja victimele au eșuat.