• Ayoub El Khazzani, teroristul din trenul Thalys din 2015, a primit detenție pe viață.
  • Atacatorul a fost oprit de doi soldați americani aflați în tren.
  • Atacul din trenul Thalys și masacrul de la Bataclan au avut același organizator.

A încercat să comită un masacru într-un tren plin de oameni. Din fericire, a fost oprit la timp, iar acum e condamnat la închisoare pe viață. E sentința primită în Franța de marocanul Ayoub El Khazzani, după un proces care a durat doar o lună.

Bărbatul de 31 de ani era membru ISIS, iar în august 2015 a plecat din Bruxelles cu un tren de mare viteză care mergea la Paris. Era înarmat cu un Kalașnikov, un pistol și 300 de gloanțe. Ar fi comis un masacru, dar a nimerit în vagonul greșit. Cu doi soldați americani aflați în vacanță. Aceștia s-au bătut cu teroristul și l-au oprit. Mark, un american care locuia în Franța, a fost singurul pasager împușcat. A fost în sală la citirea verdictului.

„Mă bucur că s-a terminat. Mă bucur că s-a terminat și vreau să stea cât mai mult timp după gratii”, a declarat Mark Moogalian, pasagerul împușcat.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
CÎRSTOIU NU SE RETRAGE
ZIUA MONDIALĂ A ARTEI
TESLA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE O MAMĂ

Sentințe și pentru complicii marocanului

Marocanul a avut și trei complici, care au primit între 7 și 27 de ani de închisoare. Atacul a fost organizat de același terorist care a coordonat și masacrul de la Bataclan, din noiembrie 2015. A fost ucis cinci zile mai târziu de poliția franceză.

„Această celulă teroristă care a venit în Europa să omoare europeni a încercat prima dată să omoare în trenul Thalys”, a spus Thibault de Montbrial, avocat al supraviețuitorilor.

Povestea soldaților americani aflați în vacanță, care opresc un terorist periculos, părea de la început scenariu de film. Asta a crezut și Clint Eastwood. În 2018 a apărut „The 15:17 to Paris”, în care au jucat chiar eroii din tren.