La „Marius Tucă Show” a fost invitată judecătoarea Dana Gârbovan.

Principalele modificări ale legilor justiției, aflate în dezbatere publică până în primăvara anului viitor, sunt explicate de Dana Gârbovan. Ea susține că judecătorii și procurorii trebuie să fie și să apară ca independenți în raporturile dintre ei.

Dana Gârbovan susține că independența Justiției nu este un drept teoretic. Este dreptul față de care toate celelalte drepturi rămân lipsite de apărare.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

De asemenea, judecătoarea a subliniat faptul că “Judecătorii trebuie să fie independenți în raport cu procurorii” ar trebui să fie o axiomă.

În 2005 a fost adoptată Legea 303, privind statutul magistraților – trebuie separată noțiunea de judecător și de procuror și să se înțeleagă că fiecare are îndatoriri independente.

Dana Gârbovan vorbește și despre amestecul serviciilor secrete în justiție și despre faptul că noul proiect abrogă o bună parte din garanțiile introduce în 2018 împotriva interferenței acestor servicii în actul de justiție.

Dana Gârbovan: „Nu ne trecea prin cap că serviciile secrete erau amestecate. Pentru mine, a fost un șoc să văd cât de adânc sunt infiltrate serviciile de informații și, cumva, era un elefant roz în încăpere. Nu se întreba nimeni cine face interceptările alea.”

Dana Gârbovan: „Am ajuns o societate atât de divizată, încât nu știu cum am putea să ne revenim. Într-o lume dominată de vină, de blam, cum văd cum am putea ieși la lumină. Oameni buni, avem drept la informare, la livrare de informare. Și ceilalți bolnavi au dreptul la sănătate. Hai să ne ascultăm unii pe ceilalți!”