• Secția pentru judecători a CSM a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.
  • Decizia a fost luată după ce magistratul a postat pe Tik Tok și alte rețele sociale mai multe clipuri din viața lui privată.
  • În ultimii ani, Cristi Danileț a promovat educația juridică în școli și a susținut introducerea acestei materii în programa școlară.
  • Judecătorul poate ataca decizia CSM în termen de 15 zile, la ICCJ.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj.

Judecătorii au admis astfel acțiunea Inspecției Judiciare împotriva lui Danileț și au decis că acesta a încălcat legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, după ce a postat pe Tik Tok două filmulețe prin care ar fi adus atingere onoarei și imaginii justiției.

Cu majoritate, admite acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constând în manifestările pârâtului pe reţelele de socializare. Cu majoritate, (…) aplică sancţiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură (…). Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, scrie în decizia Secției pentru judecători a CSM.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, însă a înregistrat și opinii separate. Doi dintre membrii CSM au votat pentru diminuarea salariului cu 25%, iar alți doi au fost pentru respingerea acţiunii disciplinare.

Cum se apără judecătorul Cristi Danileț

În replică, judecătorul Cristi Danileț, la rândul său fost membru al CSM între 2011 și 2017, a anunțat că va contesta decizia și că va continua să meargă la muncă până la pronunțarea unei decizii finale.

Azi (luni, n. red.) s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalalt curăț o piscină. Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui”, a scris Cristi Danileț pe Facebook.

În mediul online, judecătorul de la Tribunalul Cluj are mulți susținători, iar unul dintre aceștia a făcut trimitere la postările altor persoane publice, care nu au fost sancționate în vreun fel. Un exemplu ar fi fostul premier Florin Cîțu, în prezent președinte al Senatului, cel care se compara cu Superman în postările sale de pe contul de Instagram.

În schimb, purtătorul de cuvânt al CSM, judecătorul Daniela Stăncioi, spune că magistrații trebuie să își gestioneze cu maximă atenție conturile din social media și să fie foarte atenție la ceea ce postează și promovează.

Când vreodată am văzut vreun judecător la CEDO sau CJUE să se expună astfel în spațiul virtual? De când însemnă drept la viață privată faptul că un judecător sau procuror captează astfel de secvențe ale imaginii sale și alege voluntar să le facă publice, vizibile pentru un număr nelimitat de persoane? Cum percepe un justițiabil un judecător sau un procuror care se expune astfel în spațiul virtual, reprezentant al celei de a treia puteri în stat și încredințat cu prerogativa de a decide cursul unor destine ori circuitul juridic al unor bunuri” , a scris Daniela Stăncioi pe pagina personală de Facebook.

Danileț face educație juridică în școli cu ajutorul unei asociații

Judecător din 1998, Cristi Danileț a fost pentru doi ani consilier al fostului ministru al Justiției, Monica Macovei, fiind unul dintre cei cinci fondatori ai asociației VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție. Este unul dintre promotorii educației juridice în școli, materie ce se va regăsi în programă începând cu următorul an școlar.

Cunoscut dreptul unul dintre magistrații reformiști din România, Danileț nu este la prima abatere disiciplinară. În mai anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut decizia CSM prin care judecătorul a fost sancționat disciplinar pentru o postare de pe Facebook. Danileț a fost sancționat cu o diminuare a indemnizației de 5%, timp de două luni, tot pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în afara exercitării atribuţiilor de serviciu”.

Extrem de activ în mediul online, Cristi Danileț s-a remarcat și prin clipurile în care execută mișcări de karate sau de arte marțiale pe plajă.