• Procurorii l-au acuzat că lucrează pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), acuzații pe care Gershkovich, WSJ și SUA le neagă vehement.
  • Aceasta marchează prima condamnare a unui jurnalist american pentru spionaj în Rusia de la încheierea Războiului Rece.
  • Dezbaterile din ultimele două zile fuseseră programate inițial pentru luna august.

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat de un tribunal rus la 16 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate pentru spionaj, în urma unui proces secret calificat drept o „farsă” de către angajatorul său. Reporterul Wall Street Journal (WSJ) a fost arestat pentru prima dată de serviciile de securitate în martie anul trecut, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj în orașul Ekaterinburg, la aproximativ 1 600 km est de Moscova, scrie BBC.

Procurorii l-au acuzat că lucrează pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), acuzații pe care Gershkovich, WSJ și SUA le neagă vehement. Aceasta marchează prima condamnare a unui jurnalist american pentru spionaj în Rusia de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu peste 30 de ani.
Procesul a început luna trecută, iar dezbaterile din ultimele două zile fuseseră programate inițial pentru luna august. Procurorii au cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Însă, într-o mișcare neașteptată, audierea a fost devansată pentru joi, iar oficialii instanței au anunțat că verdictul va veni vineri. Într-un act de acuzare, procurorii l-au acuzat pe dl Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, că a acționat „la instrucțiunile CIA” pentru a colecta „informații secrete” despre o fabrică care produce tancuri în regiunea Sverdlovsk.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS

Reporterul a negat în mod constant acuzațiile, iar într-o declarație de joi, WSJ a numit procesul o „rușine rușinoasă” și detenția sa o „indignare”. Washingtonul acuză Rusia că îl deține ca monedă de schimb, pentru a fi folosit la un eventual schimb de prizonieri cu cetățeni ruși aflați în închisori străine.

Dar Moscova știe că SUA sunt pregătite să facă schimburi pentru a-și elibera proprii cetățeni și se știe că cele două țări au discutat despre un astfel de schimb. Observatorii ruși spun că o condamnare rapidă ar putea însemna că un schimb este iminent. În conformitate cu practica judiciară rusă, un schimb necesită, în general, ca verdictul să fie deja în vigoare.

Citește și