Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat de un tribunal rus la 16 ani de închisoare pentru spionaj

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat de un tribunal rus la 16 ani de închisoare într-o colonie penală de înaltă securitate pentru spionaj, în urma unui proces secret calificat drept o „farsă” de către angajatorul său. Reporterul Wall Street Journal (WSJ) a fost arestat pentru prima dată de serviciile de securitate în martie anul trecut, în timp ce se afla într-o călătorie de reportaj în orașul Ekaterinburg, la aproximativ 1 600 km est de Moscova, scrie BBC.

Procurorii l-au acuzat că lucrează pentru Agenția Centrală de Informații (CIA), acuzații pe care Gershkovich, WSJ și SUA le neagă vehement. Aceasta marchează prima condamnare a unui jurnalist american pentru spionaj în Rusia de la încheierea Războiului Rece, în urmă cu peste 30 de ani.
Procesul a început luna trecută, iar dezbaterile din ultimele două zile fuseseră programate inițial pentru luna august. Procurorii au cerut o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Însă, într-o mișcare neașteptată, audierea a fost devansată pentru joi, iar oficialii instanței au anunțat că verdictul va veni vineri. Într-un act de acuzare, procurorii l-au acuzat pe dl Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, că a acționat „la instrucțiunile CIA” pentru a colecta „informații secrete” despre o fabrică care produce tancuri în regiunea Sverdlovsk.

Reporterul a negat în mod constant acuzațiile, iar într-o declarație de joi, WSJ a numit procesul o „rușine rușinoasă” și detenția sa o „indignare”. Washingtonul acuză Rusia că îl deține ca monedă de schimb, pentru a fi folosit la un eventual schimb de prizonieri cu cetățeni ruși aflați în închisori străine.

Dar Moscova știe că SUA sunt pregătite să facă schimburi pentru a-și elibera proprii cetățeni și se știe că cele două țări au discutat despre un astfel de schimb. Observatorii ruși spun că o condamnare rapidă ar putea însemna că un schimb este iminent. În conformitate cu practica judiciară rusă, un schimb necesită, în general, ca verdictul să fie deja în vigoare.

Exit mobile version