- DNA a deschis în 4 ani și 8 luni 2.902 de dosare penale pe magistrați.
- DNA a vizat în anchete 1.962 de judecători și 845 de procurori.
- DNA au obținut 5935 de măsuri de supraveghere pe judecători.
- Zeci de judecători din 7 Curți de Apel au fost țintele DNA.
- 75 de judecători ÎCCJ au fost în atenția DNA.
Ce este Justiția? Mai este într-adevăr – cum spunea Cicero – stăpâna și regina tuturor virtuților? Uite, în România, când vine vorba de Justiție, n-a fost vorba nici de integritate, nici de moralitate. Chiar cei care înfăptuiau Justiția n-au fost nici liberi, nici independenți, așa cum prevede chiar Constituția: au fost mai bine de 4 ani supravegheați.
Dana Gîrbovan, președinte Curtea de Apel Cluj: „Au fost judecători interceptați de către serviciul DNA care în același timp avea pe rol un dosar pe corupție. Adică interceptau în același timp inculpatul, judecătorul și avocatul acestuia. Au fost situații în care membrii CSM aveau dosare deschise la DNA, pe baza unor note secrete trimise de SRI, care anterior interceptaseră nelegal pe o perioadă de 6 luni. Mă repet, este vorba de vârful sistemului”
Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare din România: „SRI-ul livra către CSM buletine în care erau prezentate foarte sumar anumite informații reziduale cu privire la conduita unor judecători și procurori, sigur, așa cum rezultau din anchetele lor, eu nu cunosc”
Bogdan Pîrlog, prim-procuror adjunct al Parchetului Militar de pe lângă TMB: „DNA a obținut 5935 de măsuri de supraveghere pe judecători. De ce-i țineai sub supraveghere, dacă magistrații nu fură? Din 2014 până în 2018.
Este extrem de puțin dacă mă întrebați pe mine ca număr de măsuri”
Și dacă vorbim de puterea liberă, separată și independentă a statului, uite, chiar politicienii se luptă pentru controlul acestei puteri între ei. Unii vor să desființeze Secția de Investigare a Magistrațior, alții din contră, se țin tare pentru ca România niciodată să nu mai treacă prin ce a trecut.
Hunor Kelemen, vicepremier al României: „Nu putem să ne întoarcem acolo de unde am plecat. Da, o altă extremă. Asta a fost toată discuția. Și am spus: ar trebui să găsim undeva o soluție de mijloc. Pentru că dacă citesc eu raportul Inspecției, dacă mă uit punctual la anumite chestiuni- Ploiești, Oradea, Brașov- atunci spun că nu e ok. Eu vreau ca judecătorul să fie într-adevăr să fie liber, imparțial, să fie independent, nu târât ani de zile de către un procuror. Fiecare are un rol important în proces, dar până la urmă eu aștept dreptate de la judecător”
Dan Barna, vicepremier al României: „Ca să elimini o cangrenă nu te cerți pe culoarea protezei. Eliminăm SIIJ, intrăm într-o logică normală…Dar de ce este SIIJ o cangrenă? De ce nu cred că are rost să detaliem. Pentru că este o structură creată știm de cine. De Parlamentul României, domnul Barna…De Parlamentul României controlat de Liviu Dragnea, cu scopul de a fi măciucă anti magistrați. Nu ne-au dezamăgit. Un sistem corect de Justiție n-are nevoie de acest apendice”