• Karina Țurcan a fost condamnată de judecătorii ruși într-un proces cu ușile închise.
  • Karina Țurcan este acuzată în Rusia de spionaj în favoarea României.
  • Ţurcan ar fi avut legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România.

Într-un proces cu ușile închise, fosta angajată Inter RAO, originară din R. Moldova, Karina Turcan, a fost găsită vinovată de spionaj împotriva Rusiei, scrie RIA Novosti.

Marți, 29 decembrie, Karina Țurcan a fost condamnată la 15 ani de închisoare, într-o colonie de regim regim închis, de un Tribunal din Moscova.

Totodată, de la Karina Țurcan au fost restrase 656 de milioane de ruble rusești, care au fost transformate în venituri de stat.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES

În cadrul primului interviu acordat pentru RBK, Karina Țurcan spunea că acuzațiile de spionaj ce i-au fost aduse sunt bazate pe copia anchetei unui agent moldovean ale cărui date coincid cu ale sale.

Bogdan Nicolae, analist politică externă: „Procurorii de la Moscova au luat mai degrabă în calcul cetățenia ei străină și nu pe cea rusă. Ea avut cetățenia R. Moldova și a renunțat la ea, ulterior a dobândit cetățenia rusă. Trebuie să clarificăm dacă într-adevăr, așa cum relatează presa, în 2014 a dobândit și cetățenia română. În funcție de aceste lucruri putem să de dăm seama dacă este o răzbunare, o reglare de conturi între ei sau într-adevăr cineva aa luat în serios treaba asta cu spionajul”

Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Ea se declară nevinovată.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).